fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Antonio Balic / CROPIX

Udruženje tužitelja FBiH osudilo izjave ministra Konakovića: ‘Ovo je napad na vladavinu prava’

Autor: dnevno.ba

Udruženje tužitelja Federacije BiH reagiralo je na izjave ministra vanjskih poslova koje je jučer iznio na konferenciji za medije.

Oni te izjave smatraju neprimjerenim te navode da ih je Konaković iznio u svojstvu ministra s ciljem diskreditacije rada tužitelja i ugrožavanja njihove nezavisnosti.

– Ovakvi napadi na integritet pravosuđa predstavljaju napad na vladavinu prava i pokušaj podrivanja povjerenja u institucije koje štite zakon i pravdu. Koristeći govornicu ministarstva, neargumentiranim izjavama ministar Konaković dovodi postupajuće tužtelje u aktualnim predmetima u negativan kontekst ali i pokušava da utiče na ishod takvih predmeta. Udruženje tužilaca FBiH daje punu podršku kolegama, koji svakodnevno rade na zaštiti prava građana i borbi protiv kriminala.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Tvrde da je njihova uloga da podrže nezavisnost i integritet pravosudnog sustava

Tužitelji igraju ključnu ulogu u očuvanju pravde i poštivanju zakona te je njihova nezavisnost od političkog utjecaja od suštinskog značaja. Pozivamo sve relevantne institucije i društvo u cjelini da podrže nezavisnost tužitelja, a političare da se suzdrže od javnih istupa koji podrivaju povjerenje u rad pravosuđa.

Njihova uloga je da podrže nezavisnost i integritet pravosudnog sustava, umjesto da ga dovode u sumnju.

Također ih pozivamo da prijave nadležnim institucijama svaku argumentiranu sumnju u rad pravosudnih organa, a ne da zloupotrebljavaju govornice zbog plasiranja netočnih informacija u javnost – navode tužitelji.

U BiH se proširio lažni poziv muškarcima da uzmu oružje za obranu domovine

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});