googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Pixabay

Tužna vijest potresla nogometni svijet: Legendarni trener izgubio je bitku za život

Autor: Dnevno.ba

Tužne vijesti za svijet nogometa dolaze nam iz Argentine, gdje je u bolnici u 86. godini života preminuo legendarni trener Svjetskih prvaka iz 1978. godine Argentine Cesar Luis Menotti, u koju je bio primljen zbog teške anemije.

Menotti se nogometom pčeo baviti kao i mnogi Argentinci od same mladosti, a u igračkoj karijeri nastupao je za argentinske velikane Bocu i Racing, dok je za reprezentaciju Argentine skupio 11 nastupa na mjestu napadača i pritom zabio dva pogotka.

No ono pravo za Menottja došlo je poslije igračke karijere, nakon koje se posveto trenerskom pozivu, koji je trajao više od 50 godina, a Cesar Luis ostavio je neizbrisiv trag u argentinskom nogometu.

Svjetski prvak

U trenrske vode ušao je odmah nakon igračkih, a kulminaciju karijere doživio je 1978. godine, kada je u finalu Svjetskog prvenstva Argentina pobijedila Nizozemsku i kitila se naslovom najboljeg na svijetu. Menotti će ostati zapamćen i kako je pod državni stijeg u mladiu reprezentaciji pozvao Armanda Diega Maradonu, s kojim je godinu kasnije osvojio Svjetsko prvenstvo mladih reprezentacija.

Menotti je imao dugačku trenersku karijeru, a trag je ostavio i u Barceloni, s kojom je osvojio Ku, Liga Kup i Superkup, a nakon godina na klupi od 2019. do 2023. bio je direktor argentinskih nogometnih selekcija.

Miljenik navijača Dinama otkrio da boluje od neizlječive bolesti: ‘Bog još nije odlučio kad će me uzeti’

U Argentini postoji u nogometnim krugovima pokret njegovih sljedbenika koji se zovu ‘menotisti’, Menotti je bio zakleti ljevičar i protivnik vojne hunte u Argentini, koji smatraju da se uvijek treba igrati ekspresivno i napadački. Brojni poznati argentinski treneri su na njegovim principima izgradili svoju filozofiju igre, a od Carla Luisa Menottija oprašta se cijela Argentina i nogometni svijet.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});