googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
AP Photo/Ohad Zwigenberg, Pool/Guliver Image

Izrael zabranio rad poznatoj svjetskoj televiziji, reagirao UN: Ovo je opasan korak

Autor: Dnevno.ba

Nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyhu objavio kako je njegov kabinet izglasao zatvaranje televizijske kuće Al Jazeere u Izraelu, reagirali su i iz Ujedinjenih naroda.

“Čvrsto se protivimo bilo kakvoj odluci o ukidanju slobode medija”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u nedjelju u New Yorku. “Slobodni mediji pružaju neprocjenjivu uslugu kako bi se osiguralo da je javnost informirana i angažirana.” Netanyahuov potez uslijedio je nakon što je izraelski parlament odobrio novi zakon o medijima, nazvan ‘zakonom Al Jazeere’, koji tamošnjoj Vladi daje ovlasti da zabrani rad stranim medijima ako se procijeni da predstavljaju opasnost za državnu sigurnost.

“Izraelsko kontinuirano gušenje slobode medija, koje vidimo kao pokušaj prikrivanja svog djelovanja u Pojasu Gaze, u suprotnosti je s međunarodnim i humanitarnim pravom. Izraelsko izravno ciljanje i ubijanje novinara, uhićenja, zastrašivanja i prijetnje neće odvratiti Al Jazeeru od njene obaveze izvještavanja, dok je više od 140 palestinskih novinara ubijeno od početka rata u Gazi”, priopćili su s Al Jazeere te oštro opovrgnuli optužbe izraelskih vlasti da su prekršeni profesionalni medijski standardi.

Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi napisao je na društvenoj mreži X da će odluka o zatvaranju Al Jazeere odmah stupiti na snagu. Karhi je naveo da je naredio zapljenu Al Jazeerine opreme ‘koja se koristi za isporuku sadržaja’, uključujući kamere, mikrofone, servere i prijenosna računala, kao i opremu za bežični prijenos i neke mobilne telefone.

Vrlo opasan korak

Policija je u nedjelju provela raciju u prostorijama Al Jazeere u okupiranom Istočnom Jeruzalemu, a satelitski i kabelski operateri onemogućili su emitiranje njihova programa. Najnovija odluka izraelskih vlasti predstavlja kulminaciju dugogodišnjeg spora s Al Jazeerom. Osim toga, kako ističu u sjedištu te televizije, taj korak predstavlja prijetnju eskalaciji napetosti s Katarom koji financira tu medijsku mrežu u trenutku kad Doha ima ključnu ulogu u posredničkim naporima da se zaustavi rat u Gazi.

Izrael je već duže vrijeme tu televiziju optužuje je za pristranost i suradnju s Hamasom. Ta televizijska mreža sa sjedištem u Kataru više je puta odbacila optužbe. Al Jazeera je među rijetkim međunarodnim medijima koji je prisutan u Gazi tijekom rata, prenoseći krvave scene zračnih napada i pretrpanih bolnica te optužujući Izrael za masakre.

Netanyahu odbija prekid vatre: ‘Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti’

Organizacije za slobodu medija osudile su odluku Izraela da zatvori Al Jazeerine urede. Tim Dawson, zamjenik generalnog tajnika Međunarodne federacije novinara, nazvao je Netanyahouv korak ‘krajnje neprijateljskom i smiješnom odlukom’. Politički analitičar Nour Odeh upozorio je da bi se to moglo dogoditi i drugim medijskim organizacijama. “Ovdje nije riječ samo o Al Jazeeri… Mislim da je ovo prijetnja mnogim organizacijama. Možda čak i nekolicini izraelskih novinskih organizacija koje su bile kritične prema ratu”, naglasio je.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});