googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Fena

Djelatnici SUM-a najavili štrajk upozorenja: ‘Zašto ovo nije goruća tema na HNS-u?’

Autor: Dnevno.ba

U pismu podrške Agronomskog i prehrambenog-tehnološkog fakulteta navodi se kako potpisnici podržavaju inicijativu za osnivanje sindikata Sveučilišta u Mostaru.

Djelatnici Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, njih 30 od ukupno 33 uposlenih, iskazuje punu potporu kolegama s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru koji u utorak stupaju u jednosatni štrajk upozorenja. U pismu podrške Agronomskog i prehrambenog-tehnološkog fakulteta navodi se kako potpisnici podržavaju inicijativu za osnivanje sindikata Sveučilišta u Mostaru.

Foto: SUM

Zašto Hrvati toliko zanemaruju obrazovanje?

”Ponukani stanjem u kojem se nalaze djelatnici Sveučilišta prinuđeni smo i mi dati svoj glas kako bi se napokon nešto učinilo na rješavanju problema na najvažnijoj instituciji hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Djelomično zbog nada i obećanja, djelomično zbog srama, a djelomično i zbog akademskog dostojanstva nismo javno istupali i oglašavali se o našem trajno lošem financijskom stanju od osnutka.

Što je uzrok tomu?! Zašto Hrvati toliko zanemaruju obrazovanje? Zašto nije sustavno riješeno financiranje Sveučilišta kao što je to slučaj kod svih ostalih Sveučilišta u BiH, nego smo financirani grantovima koji su nedostatni za normalno funkcioniranje, za plaće djelatnika, a da ne govorimo o laboratorijskoj opremi i znanstvenom radu. Mi smo javno sveučilište, a roditelji moraju sufinancirati nas i naše plaće i dobro se financijski zadužiti kako bi svom djetetu osigurali budućnost.

Apsurdno je da djelatnicima Sveučilišta, čija djeca žele studirati Ili studiraju na našoj instituciji, s ovim primanjima postaje gotovo nemoguća misija financirati to dijete, pogotovu ako se odluče za školarinom skuplje fakultete”, navodi se u pismu.

Dodaje se kako ne postoji djelatnost na razini BiH koja ima tolike razlike u primanjima djelatnika s istim uvjetima rada kao što je slučaj s djelatnicima na Sveučilištu u Mostaru.

”Naše kolege na drugim sveučilišnim institucijama u BiH imaju u prosjeku značajno veće plaće od nas, a ponegdje skoro i dvostruko što se može lako provjeriti jer su im primanja, za razliku od naših, javno dostupna informacija. Lijepo je vidjeti i sresti naše završene studente koji rade u struci i to je ono što nam pruža zadovoljstvo u našem radu”, navodi se i dodaje kako je degradirajući osjećaj kada redom imaju veća primanja od naših asistenata, docenata, a djelomično i izvanrednih profesora.

Foto: SUMSova

‘Zašto svi šute?’

‘Pitanje je zašto svi šute? Zašto ovo nije goruća tema na Hrvatskom narodnom saboru BiH, zašto nije tema u medijima, zašto se čeka potpuno urušavanje Sveučilišta i prestanak postojanja? Odlaze nam ljudi u čije je akademsko napredovanje uloženo puno truda i sredstava, kako vlastitih tako i iz Republike Hrvatske. Potpora RH imala je plemenit cilj razvoja i očuvanja formiranja jedine visokoobrazovne ustanove na hrvatskom jeziku koja je trebala osigurati opstojnost Hrvata u BiH, ali naše vlasti pokazuju maćehinski odnos prema nama.

Na koncu, puna podrška koju dajemo kolegama s ‘Građevine’, a i sudjelovanje u Sveučilišnom sindikatu koji će se osnovati možda je jedina slamka spasa za našu instituciju”, navodi se u pismu podrške.

Nova priča sa SUM-a: ‘Tomić bahato troši javni novac, a djelatnici jedva preživljavaju’

Djelatnici ustrojbene jedinice Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru organiziraju jednosatni štrajk upozorenja koji će se održati 7. svibnja početkom u 12 sati kako bi ukazali na izuzetno loš položaj u kojem se nalaze. Preko 70 posto nastavnog i nenastavnog osoblja su svojim potpisima dali podršku organiziranju štrajka kako bi upozorili na dugogodišnju diskriminaciju koja se ogleda u neujednačenosti plaća za sve djelatnike Sveučilišta u Mostaru.

Upozoravaju na neusklađene osnovice, neisplaćne naknade te na težak položaj u kojem se nalaze djelatnici fakulteta. Uz to, ističu i kako je sav teret financiranja Sveučilišta pao na leđa studenata i roditelja. ”Sveučilište djeluje na temeljnome načelu autonomije što uključuje njegovu punu odgovornost prema društvenoj zajednici.

Držimo kako se iz dosadašnjeg djelovanja Sveučilišta teško može vidjeti njegova autonomija, a koliko je odgovorno prema društvenoj zajednici ogleda se u stalnim financijskim nametima za studente i njihove roditelje koji ih financiraju, u ovom trenutku sa stopostotnim udjelom”, upozoravaju djelatnici koji su se odlučili na štrajk. Ističu kako je temeljni problem koji postoji od osnivanja Sveučilišta, a koji se deklarativno na PR razini ”pokušava” riješiti, a zapravo se ne pokušava je neriješeno financiranje iz proračuna što traje već tri desetljeća, prenosi Bljesak.info.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});