fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Nova priča sa SUM-a: ‘Tomić bahato troši javni novac, a djelatnici jedva preživljavaju’

Autor: Dnevno.ba

Djelatnici Sveučilišta u Mostaru, čini se, udružit će se u sindikat kako bi se njihov loš financijski status poboljšao. Sveučilište, tvrde, ima novaca, ali su plaće općenito svih djelatnika degradirajuće.

“Dok se rektor bahati i troši novce SUM-a koji su javni, dok se zapošljava bez natječaja i dok se ne prate i ne provode nikakvi financijski planovi, dok se ogroman javni novac troši, kako od naših županija tako i od Republike Hrvatske, velika većina djelatnika jedva preživljava”, riječi su to jedne od djelatnica na Filozofskom fakultetu SUM-a.


Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Niske, ponižavajuće i degradirajuće plaće

Zbog izuzetno loše financijske situacije u kojoj se nalazimo kao djelatnici Sveučilišta u Mostaru, kao i nemogućnosti ostvarivanja drugih radničkih prava, pokreću se aktivnosti u cilju formiranja sindikata na razini Sveučilišta u Mostaru. Sukladno Zakonu o radu, radnici imaju pravo organizirati se u sindikate i djelovati s ciljem poboljšanja svog statusa, piše portal Bild.ba.

Posebno naglašavamo izuzetno niske, ponižavajuće i degradirajuće plaće koje su uspoređujući sa drugim javnim Sveučilištima u Bosni i Hercegovini značajno niže. S obzirom na inflaciju i stalni rast troškova života, te izuzetno loš financijski položaj i diskriminaciju kojoj smo izloženi, potiče nas da se organiziramo i borimo za svoja prava.

U skladu s gore navedenim provodi se početno istraživanje u cilju utvrđivanja broja zainteresiranih djelatnika Sveučilišta u Mostaru koji podržavaju inicijativu organiziranja sindikata na razini Sveučilišta u Mostaru.

Novi HIT mostarskog rektora: Tomić u knjigu stavljao recezente koji nisu pristali na to

Ovo je tekst iz ankete koja se dijeli među djelatnicima Sveučilišta u Mostaru a koju možete pogledati ovdje.

Inače, spomenuti portal je u više navrata pisao i stanju na SUM-u i tome kako rektor troši novce na gluposti kao što su nebitne nagrade iz stranih no name “agencija” i “institucija” o tome kako je on divan i krasan, a SUM odlična visokoškolska ustanova.

Dodajmo i kako studenti na SUM-u plaćaju užasno visoke školarine koje su nekoliko puta veće nego na druga dva vodeća sveučilišta u državi – onom u Sarajevu i Banjoj Luci.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});