googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Paun Paunovic/Cropix

Novi HIT mostarskog rektora: Tomić u knjigu stavljao recezente koji nisu pristali na to

Autor: Dnevno.ba

Sveučilište u Mostaru i tamošnji rektor Zoran Tomić nedavno su se pohvalili velikom međunarodnom nagradom kojom je sveučilište proglašeno “sveučilištem godine”, a Tomić “rektorom godine”. Brzo je otkriveno da se sve ove nagrade, s kojima su se hvalili u Mostaru, za nekoliko stotina američkih dolara mogu kupiti na internetu. Osim ovim nagradama, rektor Tomić u posljednje se vrijeme pohvalio i izlaskom svoje nove knjige. Objavio je Enciklopedijski rječnik odnosa s javnošću, predstavljen i promoviran kao monumentalno djelo, prvo te vrste u svijetu.

To mu, kako se naglašava u promo-materijalima, daje “specifičnu profesionalnu težinu”. Profesionalnoj težini Tomićevog recentnog kapitalnog djela, dalje se navodi, doprinosi i cijeli niz “uglednih znanstvenika i lidera na svojim znanstvenim područjima” za kojima je Tomić kao autor posegnuo da mu recenziraju knjigu.

Njih je čak 24, sa sveučilišta iz BiH, Hrvatske i Srbije. Međutim, iako Tomić tvrdi suprotno, neki od njih kažu da ih on niti nije zamolio da mu recenziraju knjigu niti da su, u konačnici, recenziju napisali. O nemalom iznenađenju kada je vidio da je recenzent Tomićeve knjige, Telegramu govori profesor Ivan Tanta s Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, piše Telegram.hr.

‘Zašto je ovdje moje ime, ne znam’

Na naše direktno pitanje je li recenzirao Tomićevu knjigu, nedvosmisleno je odgovorio: “Nisam”. U podužem razgovoru, Tanta nam je ispričao kako je Tomiću nekoć recenzirao neke od njegovih knjiga. “On bi mi ih poslao, ja bih pročitao, napisao recenziju i to bi bilo objavljeno. No, ovo niti sam dobio na recenziju niti sam recenzirao”, kaže pa dodaje: “Ja ne znam zašto se ovdje nalazi i moje ime”. Zanimalo nas je kako je uopće doznao da je naveden među recenzentima knjige koju nije recenzirao.

“Knjiga mi je stigla od Tomića na adresu i tako sam doznao. Od pročelnika svog Odjela u Dubrovniku, kolege Brautovića, tražio sam Tomićev broj. Nastojao sam doći do njega nekoliko puta, međutim nisam uspio ostvariti kontakt s njim i odustao sam. Žao mi je, volio bih dobiti njegovo objašnjenje, možda je riječ o čistoj zabuni”, veli nam Tanta s jasnim prizvukom ironije.

Profesor Tanta dodaje kako je od još nekolicine navedenih recenzenata čuo da nisu pisali recenzije za ovu Tomićevu knjigu. Neki su se, kako je čuo, i posvađali. Tragom Tantinih riječi Telegram je neslužbeno razgovarao s još troje ljudi koji se nalaze na spisku recenzenata. Potvrdili su nam da recenzije za Enciklopedijski rječnik nisu pisali.

Naveden niz profesora iz Hrvatske

Osim profesora Tante sa Sveučilišta u Dubrovniku, među recenzentima Tomićeve knjige navedena su brojna profesorska imena s regionalnih sveučilišta. Tu su, primjerice, Tomićevi prorektori iz Mostara, Sanja Bijakšić i Zdenko Klepić, profesorica Milica Kostić-Stanković s Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu te umirovljeni profesor Univerziteta u Tuzli Najil Kurtić.

Ovdje je i cijeli niz domaćoj akademskoj javnosti poznatih profesorskih imena: Igor Kanižaj i Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, dekan Veleučilišta Edward Bernays Damir Jugo, Pero Maldini s Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, Dubravka Sinčić Ćorić i Ana Tkalac Verčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, kao i Danijel Labaš s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Cijeli tekst čitajte OVDJE.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});