googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Antonio Balic / CROPIX

Nikšić uputio pismo Dodiku i Viškoviću o napadima na povratnike

Autor: FENA

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je uputio dopis predsjedniku i premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku i Radovanu Viškoviću o napadima na zajednicu povratnike u entitetu posljednjih mjeseci.

-Obraćam vam se kao predsjednik i premijer Republike Srpske vezano za porast broja sve ozbiljnijih napada koje je posljednjih mjeseci pretrpjela zajednica koja se vraća u RS. Nažalost, većina tih napada motivirana je mržnjom i zadrtosti na vjerskoj ili etničkoj osnovi. Napadi se kreću od vrijeđanja, zastrašivanja, fizičkog ugrožavanja, napada hladnim oružjem sve do najnovijeg slučaja Gack, napada vatrenim oružjem – navodi Nikšić.

Dodao je kako je u ovim teškim vremenima, u visokim dužnosnicima, osjećao posebnu odgovornost za sigurnost, jednakost i zaštitu naših najranjivijih kategorija stanovništva, koje nažalost, ali očito uključuju i povratnike.

Radi se o ljudima koji pokazuju svoje postupke da ne prihvaćaju nametnutu matricu ponašanja, koji su se vratili sami sebi pokazujući jasnu želju da nastave živjeti sa svojim susjedima. Umjesto da budu ponosni na to, da im se posveti sva moguća pažnja, to se često događa obrnuto, a pojedinci se jako trude učiniti svoje živote bijednima.

Naravno, ako odgovor institucije ne postoji, ako odgovorni za napade na povratnike nisu sankcionirani, a ako i dalje sa svojim izjavama političari podgrijavaju fanatizam, onda to više ne možemo smatrati samo incidentima i radom pojedinaca. Istina je da su napadi na povratnike također bili u Federaciji Bosne i Hercegovine, čak i ozbiljni – navodi Nikšić.

Međutim, dodao je, po svakom takvom incidentu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, “kao Vlada smo reagirali hitno, dajući jasnu, javnu i bezrezervnu potporu povratnicima, te policijskim i pravosudnim vlastima u otkrivanju i sankcioniranju počinitelja”. Visoki dužnosnici vlade FBiH redovito su na licu mjesta, kako bi osobno pokazali da je nasilje protiv povratnika neprihvatljivo, njihova prava neotuđiva, a potpora Vlade je neupitna.

Nikšić navodi da je taj odnos rezultirao pravilom brzim otkrivanjem i progonom počinitelja, a povratnicima će se pružiti bilo kakva podrška.

-Zato osjećam kako ste osudu za posljednji incident i poziv za otkrivanje počinitelja poslali vi, gospodine. Dodik, svakako čin dobrodošlice, svjestan sam, i sigurno kao što to znate, da osiguranje pravde i prava povratnika traje puno više. U pravilu, nakon što javni interes za određene izgrede u Republici Srpskoj padne ili zasjeni novi izgredi, sve što se dogodi u pozadini ne može se nazvati časnim niti pravednim.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

‘Imamo čak i slučajeve pokretanja akcija protiv žrtava’

Slučajevi padaju u zaborav, počinitelji ili nisu otkriveni ili nisu adekvatno procesuirani. Imamo čak i slučajeve pokretanja akcija protiv žrtava, kao što su slučajevi izgreda u Srebrenici i Bratuncu – izjavio je premijer Nikšić.

-On ističe da je takav tretman potpuno neprihvatljiv suvremenom demokratskom društvu. Ako sustav ne štiti žrtve nasilja, onda možemo govoriti o sustavnom zastrašivanju i nasilju, a definicija sustavnog širenja straha i nasilja je teror. Želim vjerovati da ste iskreni u osudi tih djela i da ste spremni pokazati da se ne radi o sistemskom teroriziranju povratnika u Republici Srpskoj nakon svega – izjavio je Nikšić.

Zato vas pozivam da svojim primjerom pokažete da je takvo ponašanje prema povratnicima neprihvatljivo i da iskoristite poluge sustava, koje vam nesumnjivo stoje na raspolaganju, kako bi počinitelji zločina bili razotkriveni i primjereno sankcionirani. Svaka relativizacija ili izbjegavanje sankcioniranja počinitelja vrata su za novo nasilje i nove napade. Siguran sam da to ne može i ne bi trebao biti ničiji interes.

Zato, još jednom, pozivam vas, da svatko od nas u skladu sa svojim sredstvima i autoritetom učini sve što je u našoj moći da pokaže kako u Bosni i Hercegovini, u svakom kutku BiH, ima prostora za svakog njenog građanina, da smo spremni osigurati demokratska načela i pravdu, koja ne smiju biti privilegija pojedinca, već jednako pravo sviju.

Vlada Federacije BiH i ja osobno stojimo na usluzi za svaki oblik suradnje na putu izgradnje sigurnog, pravednog društva za sve naše ljude u BiH –, rekao je premijer Nikšić u memorandumu Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Nikšić: Mi radimo sve da BiH vratimo na NATO put

Autor: FENA
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});