fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Markiz de Louvois – tvorac najveće vojne sile u Europi – 1641.

Autor: dnevno

Danas ga se smatra za jednog od najuspješnijih ministara obrane u povijesti.

Dana 18. siječnja 1641. godine rođen je francuski ministar i državnik markiz de Louvois. Čuven je po tome što je bio ministar rata za vrijeme slavnog kralja Luja XIV. Na toj je poziciji uvelike reformirao francusku vojsku, tako da je ona poprimila značajke moderne oružane sile i postala najmoćnija kopnena vojska na čitavom svijetu.

Markiz de Louvois rođen je pod imenom François-Michel le Tellier. Prema obiteljskom posjedu – markizatu Louvois – dobio je svoju titulu markiz de Louvois po kojoj je danas poznat. Bio je sin poznatog Michela Le Telliera – kancelara Francuske (franc. Chancelier de France) i jednog od kraljevih najbližih suradnika. U to vrijeme su i ministarske funkcije u Francuskoj bile nasljedne, pa je Le Tellierov sin – markiz de Louvois – naslijedio oca kao ministar rata (kasnije je i Louvoisov sin naslijedio oca na toj poziciji).

Položaj ministra rata (franc. Secrétaire d’État à la Guerre) bio je u Francuskoj otprilike ono što su danas položaji ministra obrane u suvremenim državama. Za vrijeme Louvoisa francuska je vojska narasla na nevjerojatnih 400.000 vojnika, što u Europi nije viđeno još od doba Rimskog Carstva. Markiz de Louvois služio se raznim sredstvima da to postigne – gotovo je prisilio plemiće da postanu vojni časnici, osnovao je skrb za ratne invalide i ustrojio je sustav vojnih odlikovanja koji je poslužio kao poticaj vojnicima da se trude.

Danas se Louvoisa smatra jednim od najuspješnijih ministara obrane u povijesti. Njegovo ustrojavanje vojske omogućilo je Luju XIV. da ratuje po Europi kao najmoćniji tadašnji monarh i da proširi francuske granice u Njemačkoj i Belgiji.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});