fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

U Meksiku strijeljan brat cara Franje Josipa – 1867.

Autor: dnevno

Maksimilijanovo je držanje uoči strijeljanja bilo časno. Odbio je navodno čak i mogućnost tajnog bijega iz zarobljeništva pred pogubljenje, unatoč tome što su taj plan za bijeg napravili njegovi saveznici.

Na današnji dan 1867. godine strijeljan je meksički car Maksimilijan Habsburški, brat austrijskog cara i hrvatsko-ugarskog kralja Franje Josipa. Maksimilijan je od Franje Josipa bio mlađi samo oko dvije godine, a majka im je bila nadvojvotkinja Sofija, rođenjem bavarska princeza. Carem Meksika postao je Maksimilijan 1864. godine, nakon što su ga na prijestolje pozvali Meksikanci, u prilično složenoj situaciji u kojoj je važan igrač bio i francuski car Napoleon III. (nećak Napoleona Bonapartea).

Maksimilijana Habsburškog ubili su meksički republikanci predvođeni predsjednikom Benitom Juárezom (zanimljivo je da je po njemu ime navodno dobio i Benito Mussolini, i to po želji Mussolinijevog oca koji je bio sličnih stavova). Republikanci su, naime, odnijeli pobjedu nad pristalicama Meksičkog Carstva i nad Francuzima Napoleona III. Bonapartea. Premda su Maksimilijana prethodno saveznici upozoravali da napusti Meksiko i spasi život, on je odlučio ostati, navodno kako ne bi ostavio svoje pristalice na cjedilu.

Po svemu sudeći, Maksimilijanovo je držanje uoči pogubljenja bilo časno. Odbio je navodno čak i mogućnost tajnog bijega iz zarobljeništva pred pogubljenje, unatoč tome što su taj plan za bijeg napravili njegovi saveznici. Ujutro na današnji dan Maksimilijan je strijeljan u meksičkom gradu Santiago de Querétaro, oko 200 kilometara sjeverozapadno od Ciudad de Méxica. Tijelo mu je kasnije dopremljeno u Beč na austrougarskom brodu SMS Novara, kojim je zapovijedao znameniti admiral Wilhelm von Tegetthoff.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});