fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zapis s promocije Znanstvenog portala Bošnjačkog instituta

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U Bošnjačkom institutu, Fondacija Adila Zulfikarpašića u četvrtak je održana promocija Znanstvenog portala Bošnjačkog instituta (Otvoreni pristup znanju).

Na skupu, kojem je prisustvovao velik broj naučnika iz ovh oblasti, obratila se Aiša Telalović, predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izjeglice.

Promociju je otvorila i sudionike pozdravila mr.sc. Amina Rizvanbegović Džuvić, Bošnjački institut, istakavši značaj Znanstvenog portala.

Znanstveni portal je institucijski online zdnavsteno-istraživački repozitorij koji objedinjuje znanstvenu i kulturnu produkciju bosanskohercegovačkih autora iz BiH i inozemstva, te inozemnih autora koji su pisali o Bosni i Hercegovini.

Portal na jednom mjestu prikuplja i ujednjuje biografske podatke o znanstvenim institucijama i skupovima u zemlji i inozemstvu, što, Portal čini jedinstvenom bazom podataka i jedinom ove vrste u BiH koja omogućava razmjenjivanje znanstvenih informacija, te povezivanje i umreživanje znanstvenika i istraživača putem zajedničke platforme. Znanstveni portal je baza otvorenog i slobodnog pristupa pohranjenom sadržaju i mogućnost povezivanja s drugim akademskim bazama i sadržajima.

Temelji za Znanstveni portal su bile:

– Projekt znanstveni portal Bošnjačkog instituta;
– Uloga i značaj Znanstvenog portala;
– Znanstveni portal i memoria bosniaca,
– Korištenje i upotreba Znanstvenog portala.

Okrugli stol Otvoreni pristup znanju, u organizaciji Bošnjačkog instituta u suradnji sa Katedrom za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulelteta Sarajevo.

Na Okruglom stolu su razmatrane teme otvorenog pristupa u online okruženju mogućnost i ograničenja njegovog korištenja, načini arhiviranja online i digitalnog sadržaja, te primjeri akademskih baza podataka otvorenog pristupa. Cilj je da se informira stručna i akademska zajednica o značaju i mogućnostima otvorenog pristupa znanju kao globalnom pokretu koji zagovara slobodan protok znanstvenih informacija i korištenje znanja bez ograničenja.

Teme Okruglog stola su bile:

– Predstavljanje pilot projekta repozitorija ORTEZ na UNSA;
– Selektivno arhiviranje sadržaja u otvorenom pristupu; ,
, – Otvorenost: pitanje povjerenja;
– Otvoreni pristup znanju između slobode i šunda:
– Autorska prava i digitalne kolekcije.

Na kraju obadvije teme pristupilo se diskusiji, na što su pristutni autori dali iscrpne odgovore i mišljenja.

Naš član SET-a je zapazio da je posebnu pažnju imalo izlaganje o autorstvu, jer se to smatra posebnim problemom, uz primjenu Zakona o autorskim i srodnim pravima i Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava, koji su objavljeni u Službenom glasniku BiH broj 63/10 od 03.kolovoza i koji su stupili na snagu 11.kolovoza 2010. godine.

Promocija knjige “Političke stranputice postdejtonske Bosne i Hercegovine” kako je dnevno.ba i najavilo, održana je u četvrtak 16. studenog na Fakultetu političkih nauka Uiuverziteta u Sarajevu, autora prof. dr Zarije Seizovića, FPNU, o kojoj su govorili dr. Goran Šimić, Pravni fakultet IUS i dr. Dženeta Omerdić, Pravni fakultet Univerziteta Tuzla.

Dr. Šimić je između ostalog naglasio da Knjiga predstavlja svojevrstan političko-pravni ekspoze daytonskog vrtloga koji već više od dvadeset godina svojim centrifugalnim silama oblikuje političku zbilju u Bosni i Hercegovini. Knjiga predstavlja najbolje štivo koje zaslužuje da bude neizostavan udžebenik svim političarima i aktivistima u BiH, to je nešto najbolje od objavljenih dijela autora Sejzovića.

Dr.Omerdić je izrazila sve najbolje o Knjizi i zahvalila se autoru što joj je omogućio da bude recenzent i da govori o knjizi. Da svaki esej u ovoj knjizi sadrži pitanje odgovornosti, odnosno pitanja nedostatka odgovornosti ključnih subjekata koji odlučuju, usmjeravaju političke procese u Bosni i Hercegivini.

Autor Knjige prof. Seizović, je rekao da nije uobičajeno da autor govori o svojoj knjizi, ali je rekao da mora reći kako su dva važna pitanja: integritet i znanje.

Nisam ničiji – ja sam onaj od Bosne i Hercegovine. Patriotizam može biti samo jedan i to onaj koji daje samo istinu i bez naknade, patriotizma bilo koje druge vrste to nije patriotizam. Stoga kažem Knjiga ljubavi – sa željom bolja Bosna i Hercegovina.

Promociji je između ostalih prisutvovao i dekan Fakulteta Polititičih nauka, prof.dr Šačir Filandra.

Član SET-a je jednoj novinarki preporučio da na dnevno.ba pogleda napis Bababroga, jer će i tamo naći neke definicije postdaytonske Bosne i Hercegovine.

Poruka SET-a: ” Zašto naša budućnost ovisi od biblioteka, čitanja i maštarenja” ( Neil Gaiman), navodi se u priopćenju SET-a (Samostalni ekspertni tim) UGDAU DIF U BiH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});