fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ANALIZA LOKALNIH IZBORA U BiH: Dodik je najveći dobitnik, a Izetbegović dugoročno gledano gubitnik!?

Autor: Danijel Ivanković

SARAJEVO - Iza nas su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. Izbori koji su ponudili "festival" nove ekspanzije nacionalističkih stranaka na čelu s Dodikovim SNSD-om, koji je po prvi dobio primat i u nekim općinama gdje je svih prijašnjih godina neprikosnoveno vladao SDS. Izetbegović i Radončić su u Koaliciji sa svojim strankama SDA i SBB ostvarili najveći primat u onim sredinama gdje su Bošnjaci većina, a veće probleme su im u pojedinim gradovima stvarali neovisni kandidati, odnosno prebjezi iz vlastitih redova nego što je slučaj sa strankama lijeve orijentacije tipa SDP ili Demokratska fronta.

Hrvatska Demokratska Zajednica zadržala je primat u krajevima s hrvatskom većinom, pa je vodeća oporbena stranka HDZ 1990 osvojila svega tri općine (Prozor/Rama, Domaljevac/Šamac, te po prvi put Kupres). Istina, Dragan Čović je obećavao kako će HDZ BiH imati primat u 23 općine, međutim i 18 načelničkih pozicija (vjerojatno će biti i Stolac kada se ponove izbori koji su prekinuti zbog određenih malverzacija i sukoba na relaciji HDZ BiH – SDA), a to samo za sebe govori kako se nastavlja njihova vladavina.

Blizu pobjede oporba je bila i u Ljubuškom, odnosno neovisni kandidat mr.prof. Ante Paponja, dok na situaciju u Livnu iz HDZ-a1990 imaju velike pritužbe, te ovih dana izlaze u javnost kako su tamo pokradeni s tisuću ubačenih glasova, no u čisto ili pretežno katoličkim/hrvatskim sredinama teško je vjerovati da ima lopovluka, jer sve su to više-manje ljudi koji redovno idu u crkvu, ponajviše u prve redove, ispovjedaju se, tvrde da čak i u Boga vjeruju, pa nam je nezamislivo da bi takvi mogli krasti!

U Širokom Brijegu su do nas dopirale informacije kako je stvarno izašlo 29 posto glasača, a ne 43 posto kako govore službena izvješća, odnosno da su na određenim biračkim mjestima ubacivane velike količine glasačkih listića za kandidate različitih političkih opcija kako bi se čisto forme radi zadovoljio prosjek koji može dobiti prolaznu ocjenu, ali kao što rekosmo ne može nam u glavu da bi u katoličkom Širokom Brijegu moglo biti osoba koje su spremne učiniti takvo nešto, posebno što velika većina takvih kotiraju kao veliki Hrvati, te veliki katolici, a neki su kao veliki, a ne kao djeca, i postali katolici.

Prema informacijama iz vrha HDZ-a BiH Dragan Čović uskoro napušta lidersku dužnost u vodećoj stranci s hrvatskim predznakom, odnosno po isteku mandata na poziciji Hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH. Naš izvor iz stranke tvrdi kako će Čović dobiti mjesto u Europskoj pučkoj stranci, odnosno postati zastupnik u Bruxellesu po ulasku Bosne i Hercegovine u Europsku Uniju a što će se dogoditi znatno prije nego što je bilo zamislivo do prije par mjeseci, no kako je Europa u strahu od najezde Arapa na Bosnu i Hercegovinu brzinom “svjetlosti” bi trebali Bosnu i Hercegovinu “uvući” u svoju zajednicu, te na taj način znatno lakše djelovati na ovom prostoru i eventualno suprotstaviti se spomenutoj najezdi sve većeg broja osoba iz zemalja arapskog svijeta!

Dakako, postavlja se i pitanje što će biti s HDZ-om BiH nakon Čovićevog odlaska? U stranci su itekako svjesni kako je nužno napraviti čistku da bi ova stranka mogla biti vodilja za Hrvate i nakon tog ulaska BiH u EU, no zbog opterećenosti postojećim i mogućim novim optužnicama teško je pronaći prave kadrove koji nisu opterećeni nekim većim kriminalom, odnosno optužnicama a da visoko kotiraju u HDZ-u BiH, pa je u ovom trenutku, kako nam tvrdi naš krajnje pouzdan izvor iz stranke, Nevenko Herceg prva opcija za Čovićevog nasljednika.

Kako nas ovaj izvor uvjerava aktualni Premijer Hercegovačko-neretvanske Županije Nevenko Herceg upravo je Čovićev favorit za njegovog nasljednika, a ako je njegov favorit onda će i drugi visoki stranački dužnosnici to morati prihvatiti, odnosno pomiriti se s jednom takvom odlukom, bez obzira što bi oni umjesto Ljubušaka Hercega s prebivalištem u Mostaru na poziciji stranačkog predsjednika voljeli vidjeti neku drugu osobu.

Ukoliko se to uistinu dogodi onda je posve jasno da Bruxelles diktira sve smjernice na političkoj karti ovih prostora, počevši od dovođenja Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a u Republici Hrvatskoj, želje da dovedu Tonina Piculu na čelo SDP-a, a Marijanu Petir na čelo HSS-a (što će se u konačnici vrlo vjerojatno i realizirati, jer su svi oni tamo pripremani posljednjih godina za ovo što se sada događa u hrvatskoj politici), pa zašto onda da se čudimo da i u Bosni i Hercegovini igraju neku svoju igru?

Bolje upućeni znaju kako je od svih visokih stranačkih kadrova u HDZ-u BiH upravo Herceg osoba koja najviše podsjeća na Čovića (pristupačnost, komunikacija, opuštenost…), ali što je najvažnije u slučaju dotičnog nema ga u kriminalnim aferama, bar do sada to javnosti nije poznato, godinama je na istaknutim dužnostima u svijetu politike, gospodarstva i športa, te u konačnici možda bi i bio najbolje rješenje za preuzimanje stranačkih uzda, jer protekli lokalni izbori su pokazali svu nemoć hrvatske oporbe u BiH, a kada vidimo što se radilo u pojedinim općinama s hrvatskom većinom onda možemo izvući zaključak da oporbe gotovo pa i nema.

Možda je i najveća pobjeda hrvatske politike na ovim izborima to što je Vitez ponovno “hrvatski”, odnosno što su u najvažnijem mjestu Središnje Bosne s hrvatskom većinom tamošnji politički dužnosnici iz reda hrvatskog naroda išli ruku pod ruku, te se ponovno izborili za mjesto načelnika nakon što su Bošnjaci u proteklom četverogodišnjem mandatu vladali ovim mjestom.

dodik-izetbegovic04102016

Što se Milorada Dodika tiče on je silno profitirao održavanjem nedavnog Referenduma u Republici Srpskoj oko Dana obilježavanja Dana Republike. Jednostavno, Vladimir Putin sa svojim kineskim suradnicima želi stvarati dodatne probleme Europskoj Uniji (kao što ih na kraju krajeva i ona njemu konstantno stvara, odnosno politici službene Moskve), a u Dodiku je našao idealnog partnera. Dobro jednome, dobro drugome, a kud ćete bolju kombinaciju od ove dvojice da dodatno “zaludite” postojeće stanovništvo manjeg bh entiteta?

Na kraju krajeva i Izetbegoviću i Čoviću Dodik je idealniji partner nego drugi političari iz Republike Srpske, odnosno bar je do sada bio, ali s obzirom na pojačan utjecaj Bruxellesa na Bosnu i Hercegovinu taj odnos bi se vrlo brzo mogao početi mijenjati. Dojam je da Dragan Čović to znatno bolje shvaća nego Izetbegović i stoga bi na Općim izborima upravo Bakir Izetbegović i njegov SDA mogli biti najveći gubitnici. Pojedine veće gradove poput Tuzle i Zenice već su izgubili, Srbin Grujičić je došao na čelo Srebrenice, pa po prvi puta Bošnjaci nemaju svog čovjeka na čelu ovog grada, dok je na čelu Velike Kladuše 77-godišnji Fikret Abdić, jedan od glavnih srpskih suradnika iz vremena proteklog rata, a sve ove stvari nikako ne idu Izetbegoviću na ruku i itekako bi se mogle odraziti na izbore 2018. godine.

Autor: Danijel Ivanković
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});