fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
SONY DSC

DRAMA OKO POPISA: Jukić se dva dana prije objave rezultata sklonio u odaje kardinala Puljića!?

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Od 18. svibnja kada je javno obznanio da će do 1. srpnja biti objavljeni konačni rezultati Popisa stanovništva u BiH, obavljenog u oktobru 2013. godine direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić bio je izložen neviđenim političkim pritiscima, piše novinska agencija Patria.

Da je zadnjih dana pred objavu rezultata stanje postalo krajnje dramatično, te da su pritisci prerasli u ozbiljne prijetnje, kako saznaje novinska agencija Patria, dokaz je i to što se navodno Jukić dva dana i dvije noći sklonio u odaje kod kardinala Vinka Puljića.

Kako su mu, neslužbeno „Patrija“ saznaje, sugerirali neki ozbiljniji ljudi, najsigurnije za njega bilo je upravo kod kardinala, jer se sklonio od očiju javnosti, a i niko osim nekoliko osoba nije znao gdje se nalazi.

Podsjećanja radi, do prije nekoliko mjeseci, Jukić kojeg je direktno kontrolirao ( ili kontrolira i sada) lider HDZ BiH Dragan Čović, radio je koordinirano sa direktoricom Zavoda za statistiku RS Radmilom Čičković.

Posebno nakon sve intenzivnijih susreta Čovića i njegovog starog „političkog-biznis“ partnera lidera SNSD-a Milorada Dodika te kolege iz Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

U nekoliko navrata Jukić je predlagao na sjednicama Centralnog popisnog biroa različite varijante metodologije obrade podataka, do one zadnje, a to je brisanje 200.000 nerezidentnih stanovnika države BiH.

Na kraju, Jukić je u skladu sa preporukama IMO-a i zakona donio odluku, koja ne odgovora političarima iz Republike Srpske, zbog čega su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Čović je prije i poslije susreta sa Dodikom i Ivanićem, pokazao da je nedosljedan u svojim stavovima u vezi sa objavom rezultata Popisa stanovništva u BiH.

Tako je 2. srpnja Čović rekao:

– Još jednom ponavljam da nisam imao nikakvog utjecaja na objavljivanje metodologije o popisu stanovništva i smatram da se nikakva odluka koju je donijela službena agencija ne može poništiti“.

Tada je Čović kazao i kako se objava rezultata ne može odgoditi.

Samo 20 dana kasnije, valjda prosvijetljen nakon susreta sa Dodikom, a potom i Ivanićem lider, HDZ BiH daje potpuno oprečnu izjavu, demantirajući sam sebe.

– Napravljena je greška, bez dileme. Izigrali smo dogovor. Sada treba vidjeti kako iz svega toga skupa izaći. Da sam znao za odluku, nisam znao… Ne treba se baviti ko je što uradio, već da vidimo kako iz ovoga izaći, jer sada evidentno imamo ozbiljan problem. Ako je NSRS zaključila da neće prihvatiti rezultate popisa, to treba biti ozbiljna analiza svih nas u BiH. Ne možete zatvoriti oči pred time, već sjesti i dogovoriti se. Moram iskreno kazati da smo imali politički dogovor svih stranaka na nivou BiH da ćemo napraviti izmjene zakona, koji će omogućiti da se rok objave rezultata popisa pomjeri do kraja godine, decembra, kako ne bi opterećivao predizborni ciklus u BiH. To se, nažalost, nije ispoštovalo.“

Još jednu stvar Čović je također objelodanio u svojim izjavama, a to je da je Velimir Jukić aktivni član HDZ BiH, te time potvrdio da je pod njegovom direktnom kontrolom. Iako, naravno čelnici državnih agencija koje su nezavisne u svome radu od politike, ne bi smjeli uopće biti članovi stranaka, iako se zna da se imenuju po stranačkim linijama, ali se o članstvu ne govori baš tako javno.

Da li je Čović igrao dvostruku igru, trgovao preko Jukića i sa bošnjačkim i srpskim političarima, te sa međunarodnom zajednicom, moguće je jer se radi o iznimno lukavom i visprenom političaru.

Naravno, kao i do sada, istina o svim zakulisnim igrama oko popisa saznat će se kao i sve ostale političke trakavice u ovoj zemlji.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});