fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Vijesti.ba

Erdogan: Turska nikada neće ostaviti BiH samu na putu ka EU!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Nakon bilateralnog sastanka i sastanka izaslanstva BIH i Turske, medijima su se na zajedničkoj konferenciji u zgradi Predsjedništva BIH obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Turske Erdogan, prenose Vijesti.ba.

Erdogan je poručio da su tijekom razgovora, koji su bili konstruktivni, razgovarali o političkim i ekonomskim pitanjima.

„Imali smo konstruktivne razgovore. Razgovarali smo o političkim, kulturnim, turističkim i transportnim pitanjima, što možemo uraditi i kako unaprijediti odnose“ – rekao je Erdoğan dodavši kako želi ponoviti podršku cjelovitosti BIH, teritorijalnom suverenitetu i integritetu.

„Od velike je važnosti da se potpiše sporazum o slobodnoj trgovini, a želja je i da na snagu stupe svi sporazumi o kojima se nastavljaju pregovori. Naši će predstavnici nastavit pregovore, a potaknut ćemo naše privrednike da daju podršku BiH i okruženju“ – između ostalog, naveo je Erdoğan.

Izrazio je nadu da će izbori biti održani po demokratskim pravilima, u miru i transparentno. Smatra kako je pitanje Izbornog zakona unutrašnje pitanje BIH i nada se kako će se riješiti u skladu sa dijalogom i razumom.

„Želimo trgovinsku razmjenu podignuti na jednu milijardu dolara, te nam je želja da što prije na snagu stupe novi sporazumi o slobodnoj trgovini“, naglasio je Erdogan i dodao da potiče turske kompanije da osiguraju investicije kako u BIH, tako i u regiju.

Uvjeren je kako će turske kompanije više raditi u projektima infrastrukture u BIH, i da će projekt autoputa Sarajevo – Beograd biti najbolji primjer njihove suradnje.

Dodao je i kako Turska podržava bolju suradnju unutar regije  između BIH , Srbije i Hrvatske.

Izrazio je podršku nastojanjima BIH na pristupanju NATO-u i aktivaciji MAP-a, te dodao kako Turska nikada neće napustiti BIH na ovom putu. Dao je i punu podršku napretku BIH na putu ka Europskoj uniji.

„Nikada nećemo ostaviti BiH samu na putu ka EU. Zadovoljstvo je da BiH ispunjava obaveze i da je predala odgovore na Upitnik EK, očekujemo da se svi napori protiv FETO-a u BIH okončaju, i na tom polju smo spremni pomoći“ – rekao je Erdogan i dodao kako Turska nema nikakvu skrivenu namjeru prema BIH, osim podrške i ekonomskog prosperiteta BIH.

Odgovarajući na pitanja novinara Erdogan je pojasnio kako tvrtke Natron Hayat i Šišedžam soda iz Lukavca ne mogu osigurati dovoljno sirovina na koje su se obavezale da će biti osigurane prema turskim investitorima. Naglasio je i kako se radi o najvećim turskim tvrtkama i investicijama u BIH.

Pojašnjavajući autoput Sarajevo – Beograd, rekao je kako će taj projekt sam sebe isplatiti, ali da je obim investicije toliki da će se morati osigurati podrška Exim banke.

„Kada se ostavi ova investicija to će biti jedan put mira“ , rekao je Erdogan.

Dodao je kako je čuo vijesti o atentatu povodom njegovog dolaska.

„Čuo sam vijest da se priprema atentat i upravo zbog toga sam došao ovdje“ rekao je Erdogan.

Odgovarajući na pitanje novinara o informacijama o njegovom atentatu i istaknuo kako na ovom putu ide bez ikakvog stajanja, isto kao i one noći kada je u Turskoj bio pokušaj državni udar.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});