googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ide li BiH u “rusku zonu utjecaja”?

Autor: Dnevni list

MOSTAR - Bar ovog trenutka jasno je samo jedno – Rusija hoće i ne odustaje od namjere da pod svoju kontrolu stavi Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, a bacila je oko i na Makedoniju i Crnu Goru.

Geostrateška bitka za zapadni Balkan dobiva na zamahu, a kako će se okončati niko se ne usuđuje da prognozira. Bar ovog trenutka jasno je samo jedno – Rusija hoće i ne odustaje od namjere da pod svoju kontrolu stavi Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, a bacila je oko i na Makedoniju i Crnu Goru. Sve je to poznato bh. vlastima, ali nikakvih reakcija ili makar komentara nema. O čemu se radi?

Podjela karata

Neki moskovski mediji su objavili, a beogradski bliski premijeru Srbije Aleksandru Vučiću odmah prenijeli, Sergej Željeznik, zamjenik generalnog tajnika vladajuće stranke Jedinstvena Rusija i bliski suradnika predsjednika Vladimira Putina, najavio je takav rasplet nove geostrateške politike na Balkanu.

Po njemu, Rusija se zalaže za formiranje „saveza vojno neutralnih i suverenih država na zapadnom Balkanu“. Taj plan koji je odmah neformalno nazvan „Vojna balkanska Švicarska“ podrazumijeva da u savezu budu Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Crna Gora iako je ta država na vratima NATO saveza. Rusija, kako je poručio Željeznak, spremna je da pruži punu podršku i svu vrstu pomoći.

Prema službenoj Moskvi „Europska unija mora biti svjesna da se takvim projektom čuvaju nacionalni interesi balkanskih država“.

Kako kažu naši izvori iz diplomatskih krugova, Rusija time ne sprječava ulazak balkanskih država u članstvo Europske unije, ali hoće da blokira i sve će učiniti da ne uđu u članstvo NATO saveza. Srbijanske vlasti još ranije su saopćile da ih ulazak u NATO ne zanima, ali da s tom alijansom surađuju. Makedonija je sada zaokupirana ozbiljnim unutarnjim političkim previranjima koja se mogu u svašta izroditi, a Crna Gora je odlučna da što prije postane članica NATO-a, ali ipak sve zavisi od toga kako će velike sile i njihovi lideri „podijeliti karte“.

Jasna namjera

Bosni i Hercegovini ostalo je još da u državno vlasništvo, odnosno vlasništvo Ministarstva obrane BiH uknjiži perspektivne vojne lokacije kako bi akcioni plan MAP bio aktiviran što je korak do članstva u NATO-u. Međutim, vlasti RS to blokiraju i poručuju da nikada neće pristati da BiH bude u NATO savezu.

Moskva je, kako stvari stoje, uvjerena da se ovaj projekt može realizirati „u punoj mjeri uz suradnju sa odgovornim patriotskim snagama u četiri balkanske države“. Stigla je i poruka vladajuće stranke Jedinstvena Rusija: „Podržat ćemo vojnu neutralnost balkanske četvorke na međunarodnoj sceni. Ako Europska unija nije svjesna nacionalnih interesa zemalja koje su njene članice i država kandidata za članstvo uključujući i balkanske zemlje, onda Europa nema budućnost. Nažalost, Europska unija se do sada pridržavala pogrešne prakse da zemlje kandidati za članstvo moraju ući u NATO. Tako se sada Srbiji i Crnoj Gori nameće NATO iako je taj savez za njih agresor koji je prije 17 godina bombardirao i ubijao nevine ljude”.

U beogradskim političkim krugovima ovoj ruskoj namjeri uglavnom se daje podrška uz konstataciju da bi na taj način zapadni Balkan postao zona mira i stabilnosti sa zagarantiranim ekonomskim i političkim prosperitetom. Na sve to dolaze i tvrdnje beogradskih medija da su „u tajnim pregovorima ljudi Donalda Trumpa, novog američkog predsjednika, i Vladimira Putina, predsjednika Rusije, dogovorili da Srbija i Republika Srpska budu u „ruskoj zoni utjecaja“.

Što će biti sa BiH u novoj geostrateškoj politici? Federacija je uglavnom za ulazak države u NATO, Republika Srpska je protiv. Europska unija bar glasno se ne izjašnjava, a sigurno je da će i Turska o svemu imati svoj stav, pogotovo što je ušla u sukob sa EU, zbližila se s Rusijom i ima utjecaja na zapadnom Balkanu.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});