fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Izbori u Mostaru do kraja 2016?

Autor: Oslobođenje

MOSTAR - Udruženje građana Mostarski krug za ponedjeljak je u kongresnoj dvorani hotela Bristol zakazalo tribinu pod sloganom “Mostar bez izbora, kako dalje?”. Suočeni sa izuzetno teškom situacijom u samom gradu, u kojemu 2. listopada neće biti lokalnih izbora, iz Mostarskog kruga su još početkom tjedna pozvali građane Mostara da sudjelovanjem, prijedlozima i komentarima, pomognu pri kreiranju plana aktivnosti Mostarskog kruga, uz inicijative i zahtjeve da se propušteni lokalni izbori organiziraju najkasnije do kraja 2016.

Predsjednik Alija Behram još jednom je podsjetio da su građani Mostara posljednju priliku da glasaju za Gradsko vijeće imali još daleke 2008, dok će i ovog puta, kako stvari stoje, “ničim krivi niti dužni, propustiti priliku da izađu na birališta”.

– Odgovorne političke stranke koje imaju predstavnike u Parlamentu BiH – jedinoj nadležnoj adresi za izmjene Izbornog zakona, do danas nisu ispunile obaveze iz presude Ustavnog suda. Time su neodgovornim pristupom suspendirane mogućnosti i prava građana ovog grada da jedini u cijeloj BiH ne mogu slobodno birati legitimnu izvršnu i zakonodavnu vlast. Treba li više i spominjati koliko takav rasplet višegodišnje mostarske statutarne i izborne krize utiče na svakodnevna pitanja i probleme Mostara i njegovih građana, prije svega u području razvoja, novih investicija i potencijalnog zapošljavanja, upitao se Behram.

Mostarski krug je, prema njegovim riječima, svjesno, u vrijeme intenzivne predizborne kampanje u zemlji koju prati i povišena, zapaljiva retorika, na izvjestan način utihnuo aktivnosti, smatrajući da bi intenzivnije oglašavanje u korist Mostara u ovom periodu moglo biti zloupotrijebljeno u svrhu kampanje u drugim sredinama.

– Odlučili smo da dan nakon izbora otvorimo debatu o otvorenim pitanjima Mostara, kako bismo privoljeli i obavezali odgovorne političke aktere, ali i odgovorne predstavnike međunarodne zajednice, da konačno sjednu za isti stol i riješe preuzete obaveze, kako po osnovu presude Ustavnog suda BiH, tako i da pokažu odgovornost prema građanima Mostara, dodao je.

U Mostarskom krugu i dalje vjeruju da za Mostar ima vremena, kao i da lokalni izbori, uz malo dobre volje i uz povećanu odgovornost domaćih političkih aktera i OHR-a, mogu usprkos svemu, biti održani do isteka ove godine.

Autor: Oslobođenje
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});