fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

JOSIP ŠIMIĆ: Kako su Dalida Burzić i Marinko Čavara pojeli porciju ćevapa kod vlasnika ćevabdžinice Zmaj?

Autor: Josip Šimić

SARAJEVO - Aktualni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara trenutno se nalazi u središtu afere o pomilovanju. Nakon što je Marinko Čavara izmijenio Budimirovu odluku o pomilovanju Tarika Aljovića, Općinski sud u Sarajevu obavijestio je Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu o indicijama da je u procesu pomilovanja počinjeno krivično djelo.

Tarik Aljović, mlađahni je sin vlasnika popularne ćevabdžinice “Zmaj” na sarajevskoj Željezničkoj postaji, koji je u 2012. godini skrivio tešku prometnu nesreću kod Narodnog pozorišta Sarajevo, kada je sa svojim automobilom marke “mercedes” udario u “citroen”, kojim je upravljala dr. Ajla Hadžismajlović (28), ginekologinja, pri čemu je ista zadobila teške povrede glave i karlice, dok je Tarik Aljović tada prošao sa lakšim tjelesnim povredama. Od siline udara, citroen je uništen, a djevojku su iz smrskanog automobila izvukli vatrogasci. Njezino vozilo se nekoliko puta zavrtilo na cesti i završilo na nogostupu pokraj Narodnog pozorišta u Sarajevu, a dijelovi citroena bili su razbacani po raskrižju. Vozač mercedesa Tarik Aljović je, kako se tada navodilo, prošao kroz crveno svjetlo, dok je vozački ispit položio samo desetak dana prije nesreće.

Za ovakvu prometnu nesreću Tarik Aljović je osuđen na jednu godinu i 7 mjeseci zatvora. Od tada, već bivšeg predsjednika Federacije BiH Živka Budimira tražio je i dobio pomilovanje. Sukladno zakonu F BiH, Budimir ga je oslobodio 7 mjeseci kazne, a Aljović je na osnovu toga zatražio da zatvorsku kaznu zamijeni novčanom kaznom. Konkretno – 4.847 maraka i 46 feninga. Općinski sud u Sarajevu je takav njegov prijedlog odbio, jer se za novac može zamijeniti samo zatvorska kazna izrečena do godinu dana. Iz Općinskog suda u Sarajevu je tada priopćeno: “to što je osuđeni Aljović Tarik pomilovanjem od strane tada predsjednika F BiH Živka Budimira djelomično oslobođen od izdržavanja kazne zatvora ne znači, da je ta godina zatvora izrečena kazna, to je smanjena kazna zatvora za 7 mjeseci dobivena pomilovanjem”.

Tada na scenu stupa aktualni predsjednik F BiH Marinko Čavara. On na Aljovićev zahtjev mijenja odluku o pomilovanju svoga prethodnika Budimira, i unosi novu formulaciju. Aljovićeva kazna odlukom Marinka Čavare mijenja se blažom i otvara mogućnost da bude zamijenjena novčanom kaznom. Učinio je to, kaže Čavara, uz suglasnost Federalnog ministarstva pravde F BIH.

“Omogućio sam da se to traži kod Suda, ali Sud to nije odobrio i ja ne vidim kakav je to prekršaj” – kaže Marinko Čavara!

Nije prekršaj, ali jest krivično djelo! Sud to nije odobrio, jer su suci uvidjeli, da je prekršen Zakon o pomilovanju od strane predsjednika F BiH Marinka Čavare. Predsjednik Federacije Marinko Čavara tada nije mogao donijeti novu odluku o pomilovanju prije nego prođe godinu dana od prve odluke. Ali prema tumačenju Federalnog ministarstva pravde – Čavarina odluka nije nova već izmjena stare. Sud ipak ne misli tako!

“Cijeneći sve navedeno, Vijeće nalazi, da je odluka na osnovu koje se traži zamjena izrečene kazne zatvora u novčanu kaznu donesena grubim kršenjem i suprotno odredbama Zakona o pomilovanju, a što upućuje na osnovanu sumnju, da je počinjeno krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja” – ističe se u odgovoru Suda.

O svemu je obavješteno Tužiteljstvo u Sarajevu, a Sud je istom Tužiteljstvu dostavio Rješenje kojim su konstatirane činjenice o postojanju elemanata krivičnog djela, koje je počinio predsjednik F BiH Marinko Čavara. Ovome treba nadodati, da su se tada i Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu i Sud protivili pomilovanju Aljovića, jer su svi olakšavajući argumenti bili obuhvaćeni pri izricanju kazne istom.

Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu formiralo je predmet protiv predsjednika F BiH Marinka Čavare, broj predmeta: T09 0 KTK 0085484 15, a dana 9. 12. 2015. godine postupajući tužitelj u tom predmetu, donio je Naredbu o obustavi istrage, nakon čega je spis odložen ad acta u istom Tužiteljstvu KS! Ne treba napominjati, da se i u tom periodu (kao i danas) na čelu Tužiteljstva KS nalazila Dalida Burzić. Zašto je Tužiteljstvo KS donijelo Naredbu o obustavi istrage protiv Marinka Čavare, kada je prethodno zapremilo Rješenje Općinskog suda u Sarajevu, da je u procesu pomilovanja Marinko Čavara počinio grubo kršenje odredaba Zakona o pomilovanju u svezi sa zloupotrebom službenog položaja i ovlasti?! Kao što možete vidjeti, da Tužiteljstvo KS na čelu sa ambicioznom Dalidom Burzić, ne drži ni do riječi sudskih instanci, koje su upravo nadležne da ocjenjuju, da li je ili ne došlo do izvršenja prekršaja ili krivičnog djela.

Naš izvor iz Tužiteljstva KS tvrdi, da predsjednik F BiH Marinko Čavara ovakvu protuzakonitu odluku o pomilovanju Tarika Aljovića, nije donio besplatno. Sve ima svoju cijenu. Izvor tvrdi, da je Marinko Čavara tada primio milom ili silom 100 tisuća maraka mita. Praznih džepova tada nije ostala ni Dalida Burzić. Svi su tako planski i medijski javnosti oči “zamazali” i Dalida Burzić i Marinko Čavara, a zadovoljstvo je obostrano – ćevapi u somunu sa prilogom od nekoliko stotina tisuća maraka! Mediji su u početku izvještavali, da je Tužiteljstvo KS formiralo predmet protiv Čavare, sva ta hajka, poslužila je samo kao paravan za ono što su kasnije svi u udruženom talu odradili, kako smo i opisali prethodno!

Kako god, dok je ovakvog Tužiteljstva KS na čelu s Dalidom Burzić, izgleda, da će tatini sinovi i dalje da slobodno u automobilima u susret drugima nevinim ljudima da lete!

dok-cavara-1-05052017 dok-cavara-2-05052017

Autor: Josip Šimić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});