fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Božo Ljubić osoba godine?

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - Večeras se održava „Večernjakov pečat“. Jedna od najglamuroznijih predstava godine u Bosni i Hercegovini a možda, ne možda već vjerojatno i šire u regiji. Ove naše mikroregije, za koju svatko ima neki svoj naziv. Jedna od manifestacija koja prema produkciji i blještavilu odskače od brojnih drugih domaćih kulturnih i sličnih događanja. S pravom jer kada pogledamo tko sjedi u prvom redu, od premijera, predsjednika i ostalih dužnosnika, večernjakov pečat više liči na nekakav regionalni summit.

Štoviše, prema kulturnim i drugim parametrima, ni Sarajevski filmski festival ne dobije toliko medijske pažnje kao „Večernjakov pečat“. Morgan Freeman zvao i pitao hoće li biti na internetu prijenos pečata jer ne može doći osobno, nije mu nitko platio put.

Sve zato što je Večernji list za BiH medij a SFF, ili Mediteran film festival ili West Hercegovina fest to nisu. O svim drugim kulturnim i sličnim događanjima izvještavaju svi mediji. O „Pečatu“ izvještavaju mediji koji su partneri samoga događanja kao BHRT koji će ostvariti prijenos i od kojega će sliku preuzeti još neke televizije. Brojni portali i radiopostaje. I Večernji list.

Današnja naslovnica Večernjeg lista mogla je nekome tko ne poznaje što je to „Večernjakov pečat“, nekom, primjerice, tko je riječni ribolovac iz Međimurja, sugerirati da večeras papa Franjo održava Svetu misu u Mostaru. Jer kaže da će Mostar biti centar. Svijeta, Europe, regije.

Slike mladih djevojaka i momaka u posebnom prilogu o pečatu iz svih europskih država članica EU pored zastave svoje države imaju izraz kao da su odaslali poruku Mostaru. Pozdrav i čekamo vas u EU. Kolika će biti gledanost pečata u Makedoniji koja je naše najbliže susjedstvo? Znaju li oni i da se održava, oni koji su na rubu građanskog rata? A kamoli netko u Finskoj, Irskoj ili na otoku Braču gdje su se počeli brojati euri stranih turističkih gostiju.

Poštujući stručnost i savjesnost svih novinara Večernjeg lista, koja je na zavidnoj razini kada se pristupa izvještavanju sa neutralnog stajališta, prema večernjaku za BiH bi jedan prosječni poznavatelj prilika u ovoj državi, kako medijskih tako i političkih, mogao imati dvije zamjerke. Prva je da su bilten HDZ-a BIH a druga je da su u danima pečata narcisoidni i egoistični.

Cijela regija u srijedu izvještava o pogrebima u Mostaru onih koji su stradali u fatalnoj zrakoplovnoj nesreći. Svi mediji to ističu kao vijest dana. A u večernjaku za BiH na drugoj stranici najava emisije na BHT-u o „Pečatu“ i što o njemu kažu Čović, Zvizdić, Izetbegović… O pogrebima na stranicama tri i četiri.

Slijedi nam mjesec dana dojmova i predstavljanja pobjednika. Prvih desetak i više stranica. I ne, nismo ljubomorni. Iznenađeni, da. Osobno potpisnik ovih redova ima visoko mišljenje o samoj organizaciji. O „kremi“ društva koja će prodefilirati crvenim tepihom večeras u Mostaru u ‘Kosači’. Događaj godine? Ima svatko pravo na mišljenje. I sam urednik mostarskog Dnevnog lista Lukić je, možda, onako, fore radi, na naslovnici namjerno trebao najaviti pečat konkurencije. Nikako zaobići.

O samoj dodjeli nagrada u posebnim kategorijama kao i onoj za osobu godine, odlučilo je stručno povjerenstvo „Večernjakova pečata“. Osoba godine bi vrlo lako mogao biti Božo Ljubić. Učinio je dovoljno. Samim tim što je u Ustav BiH ušla odredba o Izbornom zakonu. Učinio je dovoljno ili drugim izrazom, konačno je netko učinio nešto. A vrijeme je da osoba godine u BiH prema izboru stručnog pečatovog ocjenjivačkog suda bude Hrvat i k tomu još političar. Odavno nije.

Ne nudi se oklada, samo mišljenje na koje svatko, opet kažemo, ima pravo. Sinoć je Široki osvojio nogometni državni kup, Ljubić je prezime toga kraja kao i on sam, kada bi Božo osvojio nagradu za osobu godine, to bi bila dvostruka pobjeda širokobriježana u dvije večeri. Potrajala bi fešta još jednu noć a pošto se Škripari nisu još ni otrijeznili, samo bi malo natočili i nastavili feštati pošto im političari svako malo priskoče u pomoć, u paralelnoj svemirskoj dimenziji barem. U stvarnosti, malo je drugačije.

Inače, osoba godine je obični građanin Bosne i Hercegovine. Onaj koji nije još napustio državu. Jer, kao što su nekada imali običaj reći u „Pervanovom dnevniku“, danas je osamnaesti svibnja, dan za slavlje. Slavimo jer smo se ikako probudili.

Koliko će, u financijskim okvirima, ‘koštati’ pečat? Tko to plaća? Čijim novcem? O tome ćemo drugom prilikom, večeras je naša fešta.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});