fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Ruši se srpski plan o protjerivanju stranaca

Autor: Karlo Lovrić

BANJA LUKA - Najavljivani plan srpskih stranaka koji je za cilj imao ili protjerivanje stranih sudaca iz ustavnog suda BiH te brisanje sankcija za neprovođenje presuda ili izlazak iz institucija BiH čini se kako se počeo rušiti. Da je tomu tako svjedoči činjenica da je Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma državnog Parlamenta po drugi put odbilo Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Kaznenog zakona BiH, koje su u parlamentarnu proceduru uputili članovi klubova zastupnika SNSD-a i SDS-a u ovom domu.

A nakon što je ponuđen prijedlog da se o Ustavnom sudu i sucima strancima raspravlja u okviru nove međuresorne radne grupe i u srpskim je redovima zavladalo nejedinstvo. Jedni su za pregovora s bošnjačkim i hrvatskim strankama u Parlamentu BiH, a drugi žele formiranje nekih jedinstvenih zaključaka u Banja Luci kojim bi se suprotstavili namjeri osnivanja radne grupe. U SNSD-u su mišljenja kako je ovo samo odugovlačenje te poručili kako se grupa formira da se zapravo ne uradi ništa konkretno te da bi bilo korektnije reći da ne postoji politički stav za provedbu promjena u ustavnom sudu.

Osim što naglašavaju kako u Banja Luci treba donijeti jedinstven stav po ovom pitanju, iz SNSD-a su potvrdili i kako postoji nejedinstvo u do sada jedinstvenom zahtjevu srpskih stranaka poručivši kako su iznenađeni zbog ponašanja SDS-a koji nije s njima razgovarao o nastavku djelovanja o ovom pitanju.

Time se otkriva kako unutar srpskog političkog korpusa nema zajedničkog stava glede mogućeg izlaska iz institucija, a čime se prijetilo u slučaju da izmjene Zakona o Ustavnom sudu BiH ne prođu. A drugi dio srpskih stranaka sada je ipak za pregovore, a ne ultimatume te su iz SDS-a potvrdili kako ne vide drugi put osim otvaranja razgovora s ciljem donošenja rješenja koje će biti prihvatljivo za sve.

Takvo je mišljenje i u NDP-u čiji je zastupnik Momčilo Novaković pozvao je srpske predstavnike na razini BiH da sudjeluju u radu međuresorne radne grupe čiji je zadatak da pronađe način drugačijeg izbora troje stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH. Pritom je objasnio i kako se moraju započeti ozbiljni pregovori “stranaka i naroda u Parlamentu BiH o izboru stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH da bi se došlo do kvalitetnog rješenja”.

Sve navedene poruke otkrivaju kako su srpske stranke, za razliku od ponašanja prije par mjeseci, izgubile odlučnost da ultimativnim djelovanjem prisile Parlament na usvajanje rješenja kojim bi se stranim sucima okončao mandat.

Na jednoj je strani ostao SNSD koji i dalje to traži, a na drugoj stranke Saveza za promjene koje su za mekšu varijantu. To i ne čudi s obzirom da je od početka bilo jasno kako će se bošnjačke stranke suprotstaviti rješenju koje protjeruje strance iz Ustavnog suda. To su i najavili u više navrata, a potvrdili svojim djelovanjem na Ustavnopravnom povjerenstvu “obarajući” u dva navrata prijedloge iz Banja Luke. A do kakvog rješenja bi se moglo doći u okviru nove međuresorne radne grupe rano je za govoriti.

Isto tako je nepoznato hoće li biti ispunjeni zahtjevi RS-a prema kojima bi NSRS birala trojicu sudaca iz tog entiteta, a Parlament Federacije šestoricu, umjesto dosadašnjih četvoro koliko ih je dolazilo iz tog entiteta.

Stranke iz RS-a u svojem su prijedlogu predvidjele i zaštitni mehanizam, pa bi tako prilikom glasovanja i odlučivanja trebao barem jedan glas suca iz svakog od tri konstitutivna naroda. S druge strane kroz Prijedlog zakona o izmjeni Kaznenog zakona BiH, srpski su predstavnici predložili brisanje odredbe koje se odnose na pravno sankcioniranje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda BiH. Inače, cijela je priča započela nakon što je Ustavni sud BIH proglasio neustavnim 9. siječnja koji se u manjem entitetu slavi kao dan RS-a.

Autor: Karlo Lovrić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});