fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Zar je Alija Izetbegović bio vrhovni zapovjednih nacističkih snaga?

Autor: Marin Vlahović

SARAJEVO - Čekam čitav dan da netko reagira na izjavu Bakira Izetbegovića, vjerojatno najmoćnijeg bošnjačkog političara koji je predsjednicu republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović napao radi spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, s kako on kaže, nacističkim znakovljem. Pitam se, imamo li mi uopće državu i što rade svi ti službenici u ministarstvu vanjskih poslova kada im je toliko teško sastaviti jedan pišljivi dopis od desetak rečenica koje svekolikoj javnosti, kao i samom Bakiru Izetbegoviću, daju na uvid notorne povijesne činjenice.

Ne treba tu puno mudrosti niti kopanja po arhivama, kao sredstvo istraživanja, sasvim dovoljan je i Google. Za poantu, odnosno suočavanja s pravom istinom, prihvatimo njegovu paušalnu ocjenu pozdrava „za dom spremni“ koji je proglasio ne samo ustaškim, već i nacističkim simbolom. Ok, ako tako želite, neka Vam bude Bakire, samo problem je u tome što hrvatska država nikada nije do kraja legalizirala HOS kao legitimnu, jednakopravnu i jednakovrijednu vojnu postrojbu.

Dapače, zbog straha od međunarodne politike, predsjednik Franjo Tuđman zajedno sa suradnicima pokušao je uništiti HOS ili ga makar integrirati u regularne vojne snage Republike Hrvatske. Jedina država koja je Hrvatske obrambene snage proglasila svojom legalnom vojskom bila je Bosna i Hercegovina. Konkretno, učinio je to Vaš biološki, politički i duhovni otac Alija Izetbegović.

Njegovom odlukom 2. kolovoza 1992. godine HOS je proglašen sastavnim dijelom Teritorijalne obrane Bosne i Hercegovine. Ta odluka nikada nije opozvana pa se tako ne bih čudio da zakonski gledano Hrvatske obrambene snage, iako više ne postoje, i dalje posjeduju pravni legitimitet vojske Federacije Bosne i Hercegovine.

Uvaženi gospodine Bakire Izetbegoviće, za te tri sporne riječi na spomen ploči poginulim braniteljima treba Vam povećalo, ali Vi ih dobro vidite i osuđujete, a pritom potpuno ignorirate činjenicu kako je vaša stranka SDA tisuće vojnika, od kojih je ama baš svaki nosio uniformu, s kako Vi tvrdite nacističkim znakovljem, proglasila svojom vojskom. Zar je vaš otac bio vrhovni zapovjednih nacističkih snaga?

Zar su muslimani, koji su u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine nosili tu istu uniformu i borili se uz taj isti slogan za vas nacisti? Ajde gospodine Bakire, budite ozbiljni. Ako već ne poštujete Hrvate kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Hrvatskoj, bar poštujte muslimane koji su se borili u HOS-u. U krajnjoj liniji, ako ne poštujete ni njihovu žrtvu, bar poštujte naslijeđe svog pokojnog oca…..

Autor: Marin Vlahović
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});