fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MAGAZINOVIĆ: Tekstom zakona usvojenim u Srbiji obuhvaćena i teritorija i resursi BiH

Autor: Patria

SARAJEVO - Zakonom o provođenju sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Italije o suradnji u oblasti energetike, dogovorena je suradnja koja uključuje i projekata Srednja Drina, te još neke projekte na teritoriji Bosne i Hercegovine - upozorava Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Predsjednik Glavnog odbora SDP BiH.

– Budući da je tekstom Zakona usvojenog u Narodnoj skupštini Republike Srbije obuhvaćena i bosanskohercegovačka teritorija, kao i prirodna bogatstva naše države, a da pri tome ne postoji suglasnost državnih institucija, smatram da je time grubo narušen integritet Bosne i Hercegovine. Žao mi je što Parlament BiH nije ranije informiran o ovom pitanju, budući da je zakon usvojen 2012. godine – govori Magazinović i pojašnjava da osim spomenute HE Srednja Drina ovaj Zakon obuhvata i tri hidroelektrane između donje vode HE Bajina Bašta i akumulacije HE Zvornik.

Zbog navedenih informacija, a u cilju zaštite interesa Bosne i Hercegovine, Magazinović je Predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću uputio set pitanja kojim bi se javnosti obrazložila situacija. Traži odgovore na pitanja da li Vijeće ministara BiH ima informaciju o ovome i ako ima što je učinjeno da se zaštiti interes BiH? Da li su institucije Republike Srpske, obzirom da su potpisivale međunarodne izjave/sporazume, tražile i za to dobile suglasnost Parlamentarne skupštine BiH, u skladu sa Ustavom BiH, a ako to nisu učinile da li tu ima krivične odgovornosti?

Magazinović također traži od Zvizdića da kroz odgovor informira javnost da li je o ovoj temi do sada razgovarao u susretima s čelnim ljudima Srbije i ako nije da li ima namjeru razgovarati o tome sa predsjednikom Vučićem tokom njegove skore naredne posjete.

– Vjerujem da postoji prostor da u regiji vladaju dobrosusjedski odnosi, ali da su trenutni daleko od toga. Neriješeno pitanje granica, često nepoštivanje integriteta i institucija BiH, miješanje u unutrašnje političke odnose i dešavanja, neiskrenost i PR politika umjesto konkretne politike i iskrenih odnosa, trgovinske barijere i sl. Samo su neke od pojava koje otežavaju uspostavljanje stvarnih dobrosusjedskih odnosa. Pri tome, nisam siguran da bosanskohercegovačka strana na sve ove izazove odgovara poštujući, prije svega, samu sebe – ističe Magazinović.

U vrijeme kada je pitanje izgradnje hidroelektrana na Drini bilo aktualno, SDP je predlagao da entitetske elektroprivrede nastupe zajednički na ovom i brojnim drugim projektima što očigledno nije dobilo podršku. Takva politika solidarnog djelovanja i suradnje bi sigurno dala mnogo bolje efekte nego politike jednostranosti i konflikta koje danas imaju primat.

Autor: Patria
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});