fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA INSISTIRA NA AKCIZAMA: Predložen novi prijedlog zakona

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - Međunarodna zajednica pripremila je novi prijedlog zakona o akcizama i od domaćih političara očekuje da do sredine decembra postignu suglasnost o njemu.

Delegacija MMF-a koja je boravila u našoj zemlji zaključila je da je određeni napredak postignut, ali da strukturalne reforme ključne za povećanje ekonomskog rasta i zapošljavanja i sam nastavak aranžmana nisu usvojene.

Predstavnici MMF-a završili su dvosedmičnu posjetu Bosni i Hercegovini a u priopćenju izdanom tim povodom, navodi se da bh. privreda bilježi oporavak, mada slabiji nego u ostatku istočne Europe.

Također se navodi se da je očuvana makroekonomska stabilnost, ali da ekonomski rast i stvaranje radnih mjesta nisu na očekivanom nivou.

“Aranžman je u fazi kašnjenja. Očekivali smo da će doći do odobrenja prije godinu dana, ali smo ipak došli ovdje da bismo razgovarali o tome kako da krenemo naprijed. Nadamo se da se nešto može desiti narednih sedmica“, kazao je Nadeem Ilahi, šef misije MMF-a u Bosni i Hercegovini.

Uvjetno rečeno, postoji novi rok za ispunjavanje uvjeta MMF-a i novi aranžman bi mogao uslijediti sredinom narednog mjeseca.

“Vlasti u Bosni i Hercegovini su rekle da će ispuniti uslove narednih tjedana. Mogli bismo se vratiti sredinom prosinca, kako bismo došli do nekih stvari koje nisu riješene”, rekao je Ilahi.

Šef misije MMF-a dodaje da bi se povećanjem akciza na gorivo mogao osigurati veliki broj stranih investicija, a to bi se moglo provesti kroz povećanje i unapređivanje saobraćajne infrastrukture.

Iz više izvora je potvrđeno da je međunarodna zajednica pripremila novi prijedlog zakona o povećanju akciza, no detalji nisu saopćeni. Navodno, novi prijedlog zakona u najvećoj mjeri se oslanja na prijedlog koji je ranije sačinio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje a koji nije dobio podršku u parlamentu BiH.

U slučaju da se usvoji povećanje akciza na naftne derivate, BiH ima šansu da dobije novih 155 miliona KM od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na koje čeka mjesecima zbog neusvajanja zakona o akcizama.

Potvrdio je samo da on oslikava zakonska rešenja koji je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

– Što se tiče Vlade RS, dobili smo tekst zakona koji u suštini oslikava ono o čemu smo do sada razgovarali i za nas je dobra osnova da bi razgovarali na tehničkom nivou – rekao je Tegeltija, prenosi Blic.

Prema prijedlogu koji je nedavno usvojio UO UIO BiH predviđeno je povećanje akcize na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 pfeniga po litru i riječ je o prijedlogu koji je već nekoliko puta padao u parlamentu BiH.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});