fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MENADŽMENT BHRT-A ŠUTI: Radnici bez primanja, krediti se ne uplaćuju, ne mogu se liječiti

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Upravni odbor Sindikalne organizacije BHRT-a održao je vanrednu sjednicu na kojoj je zauzet stav da generalni direktor zajedno sa menadžmentom jasno ispoljava diletantski način rukovođenja BHRT-om, piše agencija Patria.

– U posljednjih nekoliko dana svjedoci smo potpunog sunovrata i djelovanja bez bilo kakve odgovornosti generalnog direktora i menadžmenta RTV BiH. Naime, od sredine prošle sedmice traju pregovori generalnog direktora i Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u da li da se isplati naknada za prijevoz i topli obrok ili da se čeka do kraja mjeseca pa da se isplati plata, a u narednom mjesecu dva topla obroka i dvije naknade za prijevoz.

Sramna je činjenica da generalni direktor sa menadžerskim ugovorom i platom od nekoliko hiljada konvertibilnih maraka ovakvu odluku prepušta pojedincima iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT, potpuno izostavljajući svoju odgovornost u trenucima kada je BHRT na koljenima a radnici na ivici egzistencije.

Sindikat navodi da je su odgovorni debelo plaćeni a ne žele preuzeti odgovornost.

– Bez imalo empatije sa radnicima, koji su na ivici gladi i sa uskraćenim najelementarnijim ljudskim i radničkim pravima, ovakvim djelovanjem i “pranjem ruku” od bilo kakve odgovornosti generalni direktor zajedno sa ostatkom menadžmenta svu odgovornost prebacuje na Samostalni sindikat, koji treba da donese odluku da li je radnicima bolje isplatiti topli obrok i naknadu za prijevoz odmah ili plaća do kraja tekućeg mjeseca, naravno bez bilo kakvih obaveza prema državi, fondovima socijalnog i mirovinskog osiguranja uključujući i kreditna zaduženja uposlenika.

Generalni direktor i Poslovodni odbor stvorili su sebi alibi i skinuli sa sebe zakonsku odgovornost za sve nepravilnosti i kriminalne radnje počinjene u proteklih nekoliko godina.

Svu odgovornost prema uposlenicima BHRT-a preuzimaju pojedinci iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u koji su odobrili sramne odluke menadžmenta, a koje su protivne Statutu kao i svim poznatim normama sindikalnog djelovanja u svijetu te se tako direktno stavili na njihovu
stranu.

Sindikat navodi da radnici više ne mogu ovjeriti knjižicu niti na jedan dan, kolege sa dijagnozama kroničnih oboljenja osuđeni su na smrt jer ne mogu dobiti (kupiti) propisanu terapiju zbog toga što menadžment sa astronomskim primanjima nije u stanju osigurati zdravstveno osiguranje.

– Radnicima, koji imaju kreditno zaduženje, dolaze opomene, a uposlenicima i njihovim porodicama, koji imaju hipotekarne kredite, prijeti izbacivanje na ulicu jer im je sadašnji menadžment odbio kredite a iste nije uplatio bankama. Kao sindikat koji se bori za prava svih radnika, bili oni ili ne članovi Sindikalne organizacije BHRT-a, nikada na sebe nećemo preuzeti odgovornost i obaveze generalnog direktora i menadžmenta a zaštitu naših prava uvijek ćemo tražiti u okvirima sindikalnog djelovanja i zakonskih normi koje reguliraju djelovanje sindikata ali i obaveze poslodavca. Zbog svega navedenog donosimo sljedeći zaključak.

Sindikalna organizacija BHRT-a već idući tjedan (utorak 26.09.2017.) ima sastanak sa pravnim zastupnicima SPDS-a na kojem će intenzivirati proces podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih lica u BHRT-u.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});