fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ROKO MARKOVINA: Moj bivši student i kolega Dragan Čović me istjerao iz “Sokola”, stana i Mostara!

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Profesor Roko Markovina, nekada jedan od čelnih ljudi mostarskog “Sokola”, bivši zastupnik SDBiH u Parlamentu BiH, kasnije dekan Strojarskog fakulteta u Splitu, govorio je za tjednik “Novosti” o svom poznaniku i predratnom radnom kolegi Draganu Čoviću. Markovina je 70-ih godina bio Čovićev profesor, a kasnije ga je kao direktor zadužen za razvoj tehnologije u “Sokolu” zaposlio u toj firmi koja je prije rata zapošljavala 12 tisuća ljudi.

Markovina je kao zapovjednik Civilne zaštite Mostara ušao u “Soko” sredinom 1992.godine, nakon što su protjerani pripadnici JNA koji su opljačkali i minirali postrojenja. Cilj mu je bio da što skorije osposobi pogone za proizvodnju.

“Nakon tri-četiri dana došao je Čović u maskirnoj uniformi sa rješenjem potpisanim od Mate Bobana, a u ime HVO-a, da se on postavlja na mjesto novog glavnog direktora Zrakoplovne industrije “Soko” u Mostaru. Tu odluku smo morali prihvatiti, makar smo znali da to u tom trenu nije bilo najbolje rješenje”, kaže Markovina koji je nastavio s proizvodnjom sve do svibnja 1993.godine i početka sukoba s Bošnjacima.

Roko Markovina je nakon početka sukoba ostao i bez stana za šta odgovornim smatra upravo Dragana Čovića. Tih dana mu je došao na vrata bivši radnik poduzeća Soko, sa papirom koji je potpisao Čović, ističući da je Markovinin stan dodijeljen njemu.

“U pisarnici suda sam potom našao dokument u kojem je kao razlog ovog čina navedeno da sam nedostupan, ili na neprijateljskom teritoriju, što je omogućavalo donošenje takvih odluka, iako sam u tom trenutku bio poslanik u Skupštini BiH i premda su svi znali da sam u Mostaru.”

Roko Markovina se nakon toga odselio iz Mostara i vratio na Korčulu gdje je rođen i gdje ima obiteljsku kuću. Kaže da je kod njega u Lumbardi prije rata odsjedao (“besplatno, naravno”) i Dragan Čović.

Markovina kaže da nakon rata nije imao nikakvu komunikaciju s bivšim studentom i radnim kolegom Draganom Čovićem.

“Čak sam izbjegavao takvu mogućnost. Čak ni u isti autobus ne ulazim sa takvima”, kazao je bivši Mostarac za “Novosti”.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});