fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ŠEMSO GERMIĆ: Lijepo bi bilo da arapski turisti posjete i džamije u Ljubuškom, te tu obave namaz

Autor: Dnevno.ba

LJUBUŠKI - Lokalni izbori su uzburkali emocije u mnogim sredinama u Bosni i Hercegovini. Očekivanja Bošnjaka Ljubuškog i na ovim izborima bila su skromna, a o svemu više u razgovoru za Preporod.com govori Šemso ef. Germić, glavni imam Medžilsa IZ Ljubuški, pa dio razgovora ovom prilikom prenosimo.

GERMIĆ: “Očekivanja Bošnjaka na ovim lokalnim izborima bila su biranje predstavnika u općinsko vijeće kao znak prisutnosti i spremnosti ostanka i opstanka na vjekovnim ognjištima. Međutim, kandidat ili dva koji su bili na listi jedne političke partije i koji su očekivali podršku i izbor nisu to ostvarili tako da i novoizabrani saziv općinskog vijeća neće imati izabranog predstavnika iz reda Bošnjačkog naroda. Razloge treba tražiti u dubljoj analizi takvog odnosa birača, nezainteresiranosti, neadekvatne praćenosti kvalitetnim projektima pomoći u održivom povratku, usputne i povremene brige i uglavnom pružanja moralne podrške bez jasne vizije i strategije općenito kad je u pitanju povratak i povratnici, kao i nedovoljna svijest o važnosti institucionalnog prisustva i rješavanja mnoštva pitanja koja stoje pred povratnicima. Da se poslužim jednom izrekom koja kaže da je u debelo uho teško uvući nježnu riječ”.

Osnovne ljudske odrednice su afirmacija morala i moralnih vrijednosti. Što po vašem mišljenju pomaže a šta odmaže vjerskim službenicima u tom pogledu.

GERMIĆ: “Temeljna odrednica i obaveza jeste afirmacija morala i moralnih vrijednosti, pozivanje tim vrijednostima i odvraćanje od zlih i pokuđenih djela. Imajući u vidu da je moral motor i pokretač života te da je u funkciji izgradnje plemenitih i pozitivnih karakternih osobina koje su potvrđene djelima utemeljenih na istinskom moralu, znajući da je Poslanik a.s. poslat sa ciljem upotpunjenja morala, vjerskim službenicima predstavlja izazov široko prisustvo lažnog morala i nametnutih široko prihvaćenih i dirigiranih lažnih moralnih normi i vrijednosti. Iščezavaju u svakodnevnom životu i primjeni temeljne karakteristike svojstvene čovjeku da se trudi i radi, da izgrađuje sebe da bude bolji, da kvalitetnu promjenu može napraviti promjenom svog odnosa prema Allahu radi mijenjanja stanja u kom se nalazi. Generalno prisutno stanje je da je najbolja nacija do nacija(donacija) i da na sve izazove i probleme treba čekati rješenje od nekoga drugog, a ne preduzimati ništa da na izazove ponudimo svoja rješenja. Izazovi su teški ali to je naša zadaća i test da čuvamo i borimo se u promociji i jasnoći tih vrijednosti bez obzira na krajnji rezultat”.

Posjeta arapskih turista vodopadu Kravica i njihova želja da obave namaz na tom lokalitetu izazvala je negodovanja kod lokalnog stanovništva. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

GERMIĆ: “Određene stvari treba prevenirati. Lijepo bi bilo da posjetitelji ovog poznatog lokaliteta i turističke atrakcije i ljepote iskoriste i posjete i džamije u Ljubuškom gdje mogu obaviti i namaz, te saznati i vidjeti još puno toga. Dosada to nije bila praksa arapskih turista, a mi stojimo na raspolaganju i usluzi čime bi se izbjegle sve neželjene pojave i negativni komentari koji često služe u prikazivanju muslimana u lošem svjetlu, a da i ne govorimo o lošim iskustvima turista odnosom organa reda i sigurnosti kada reagiraju na nemile scene i događaje. Vjerujem da i sami vodiči mogu doprinijeti da se to kvalitetnije organizira i izbjegnu neželjene scene i komentari”.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});