fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

TJEDNA BRSTIONICA: Kriza svuda oko nas, a oni nama o institucionalnoj krizi!?

Autor: Danijel Ivanković

MOSTAR - Kažu veljača je najkraći, ali nerijetko i najteži mjesec kroz godinu. Pa evo na izmaku ovogodišnje veljače da vidimo što se to proteklog tjedna značajnog dogodilo, odnosno koji su to bili događaji a da su zaslužili nešto detaljniji osvrt nego inače.

PONEDJELJAK, 20. veljače

Južni Sudan postaje prva zemlja svijeta koja je u zadnjih šest godina proglasila glad! Glad se inače proglašava u slučajevima kada se najmanje 20% kućanstava suočava s ekstremnim nedostatkom hrane, kada više od 30% stanovništva pati od pothranjenosti, a stopa smrtnosti prelazi dvije osobe dnevno na 10.000 ljudi.

U Južnom Sudanu trenutna situacija je i alarmantnija, jer se radi o državi sa oko 8,5 milijuna stanovnika, a zbog gladovanja stotinu je tisuća ljudi kojima prijeti smrt! Također, riječ je o državi u kojoj su većina stanovnika kršćani, ponajviše katolici i pripadnici animističke vjere, no gle čuda – super bogati Vatikan još nam se ne izjašnjava o situaciji u Južnom Sudanu!

Valjda su zaokupljeni izbjeglicama koje iz arapskih zemalja, uglavnom muslimanske vjeroispovijesti, nadiru put Europe. Možda bi i žitelji Južnog Sudana bježali u Europu ili bilo gdje drugo, ali toliko su gladni i bolesni da im ne preostaje ništa drugo nego čekati skoru i sigurnu smrt, jer za njih nitko ni da se “počeše”!

UTORAK, 21. veljače

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei nazvao Izrael “lažnom zemljom”, koja je “stvorena dovođenjem židova iz cijeloga svijeta”! On im osporava da su naselili palestinsku zemlju, te stvaranje Izraela vidi kao jedno od prljavijih poglavlja u povijesti ljudskog roda, ali koje će, prema njegovom vjerovanju – uz Božju pomoć, biti zatvoreno! Zatražio je od svih muslimana da podrže Palestince i “pokrete otpora”.

Bude mi žao što nisam bliže navedenom “gospodinu”, jer bih ga podsjetio da je Izraela bilo čak i u vrijeme okupacije Rimljana, a kada muslimana nije bilo nigdje ni na vidiku. Dakle, govorim o okupaciji Rimljana u doba Isusa iz Nazareta. Hamenei bi kao vjerski zagovornik trebao to imati na umu, ali “zaboravlja” na ove povijesne činjenice, kao što danas većina građana BiH zaboravlja koji bi od tri konstitutivna naroda trebao imati najveće pravo na svojatanje Bosne i Hercegovine.

Ne želim nikoga uvrijediti, samo pokušavam učiti povijest one koji ju nisu savladali u školskim klupama ili ih je “spopala” bolest zaboravljanja. No, za neke stvari očigledno nikada nije kasno.

SRIJEDA, 22. veljače

Vuk Perišić na Tportalu piše o tome kako se od ulaska u EU iz Republike Hrvatske iselilo oko 200 tisuća građana, te on to vidi, na sarkastičan način oslikavajući, “moralnom panikom”, pa naglašava: “Neka zadnji ugasi svjetlo”!

On u svom tekstu izvodi zaključak kako je Hrvatska imala dvije stotine tisuća prisebnih koji nisu nasjeli na uvredljive izmišljotine poput “rodne grude” i “domovine”, pa su kao iskoristili blagodati slobode kretanja i slobode izbora da bi suvereno upravljali svojom sudbinom!

Međutim, analizirajući ovu temu (na kraju krajeva slična je situacija i sa građanima Bosne i Hercegovine) moj je zaključak kako nema potrebe bilo što moralizirati, no nemožemo se oteti dojmu kako ovdje nije ništa drugo nego je riječ o posljedicama institucionalnog kriminaliteta i sistemske krađe što ljude i prisiljava da u tolikom broju napuštaju i Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a samim time kriminalcima se dozvoljava da lakše dovrše započeto!

ČETVRTAK, 23. veljače

Došao je i taj dan – u Haagu je predana revizija tužbe BiH protiv Srbije za počinjeni genocid u proteklom ratu. Dalo se i naslutiti prethodnih dana kako će se takav epilog dogoditi, baš kao što se moglo očekivati i onako žestoke reakcije gdje većina ovdašnjih političara sve to doživljava na način da će nam se dogoditi institucionalna kriza!

Taman kao da ovdje kriza u svakom obliku već godinama nije prisutna, jer, zanimljivo, istog dana poljoprivrednici iz Republike Srpske prosvjedovali su na dionici autoputa Banja Luka – Gradiška tražeći isplatu poticaja za prošlu godinu u visini od 41 milijuna KM.

Dodik i društvo im to ne mogu isplatiti pošto para više nema. I bit će ih sve manje. Tko je tim poljoprivrednicima, kao i mnogim drugima u ovoj državi, prouzročio krizu i neimaštinu? Jesu li to napravile revizije kojekakvih tužbi ili institucionalni kriminal kojega ovdje godinama imamo na djelu, ali političari se time gotovo pa nimalo ne zamaraju, a i kako će ići protiv sebe?

PETAK, 24. veljače

Glavni račun Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a u blokadi je zbog tužbe “Krajinalijeka” teške 3,6 milijuna KM, pa je Gospodarski sud u Banja Luci naredio zaplijenu novčanih sredstava Fonda u Novoj banci. Stoga je u zdravstvenim ustanovama RS-a zavladala prava panika, jer radnici strahuju za plaće i nije sigurno koliko uopće može potrajati takvo stanje?

U ovom slučaju nitko ne govori o licemjerju, kao što je primjerice Milorad Dodik nazvao licemjernim “pruženu ruku” Bakira Izetbegovića nakon podizanja revizije tužbe BiH protiv Srbije.

Nažalost, licemjera i licemjerstva imamo i na bacanje, dakle i za izvoz, ali kako mi svega više uvozimo nego izvozimo neka ne bude začuđujuće ako i licemjere budemo više uvozili nego izvozili, jer kao što vidimo naše licemjere zbilja nitko ne želi u svom dvorištu, već samo kvalitetnu radnu snagu. Nju, zapravo, jedino i izvozimo, a zauzvrat ništa ne dobivamo. I dok se događa taj egzodus kvalitetne radne snage naši licemjeri samo šute i pomalo se smješkaju.

SUBOTA, 25. veljače

Na prometnici Zenica – Kakanj u mjestu Tičići voda se prelila, pa je policija osiguravala autoput Koridora Vc, kao i druge prometnice. Čitaš i ne vjeruješ, gledaš i čudiš se, pa kud ćeš veću tragikomediju u tragikomediji od države, no eto država će sigurno, kakva bila da bila, još neko vrijeme opstati (čak će se uskoro ukinuti i entiteti), a to mi govore anonimni američki izvori bliski samom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Amerikanci se definitivno ponovno vraćaju na ovaj prostor, no u detalje ne smijem ići i previše spominjati anonimne izvore budući je upravo Trump danas izjavio kako želi “ukinuti” anonimne izvore u medijskim izvješćima, a pošto su meni trenutno najpouzdaniji moji američki izvori možda ipak bolje stati na loptu.

Ako meni ne vjerujete pitajte naše političke lidere. Svatko svoga, jer ipak živimo u zemlji gdje najslađe svoj laže svoga, odnosno svaki stranački poklonik najviše obožava kada ga njegov “suče”. A ako su meni moji izvori “doturili” ovakve informacije, koje su sigurno super pouzdane, budite uvjereni da su ih i njima njihovi “anonimci” objasnili. Samo, pitanje je koliko koji od njih to želi u ovom trenutku objašnjavati svome stadu?

NEDJELJA, 26. veljače

Na tržištu se pojavio novinski magazin “EU Posao”. Urednik Svetislav Stojanović tim povodom izjavi sljedeće: “Samo Njemačka će ove godine zaposliti oko 30 tisuća radnika u deficitarnim oblastima, a ta radna mjesta mogu popuniti i građani BiH, Srbije ili Crne Gore gdje se magazin i prodaje. Oni će ravnopravno sudjelovati u utrci za posao, jer uvjet nije posjedovanje putovnica neke od zemalja članica EU”.

Kad malo čovjek prokonta ovo i nije loše, jer ovdje svakako bez stranačke članske iskaznice posla nema za bilo koga iz bilo kojeg stada, a i s njom sve teže dolazi se do posla i što je najvažnije u vremenu i prostoru u kojem živimo znatno zdravije nekako je čitati kojekakve oglasnike, pa taman oni bili i erotskog sadržaja, nego primjerice ovdašnja novinska dnevna izdanja,da sada ne spominjemo pojedinačno nikoga od njih, no kako god okreneš kod njih je više erotike nego u erotskim časopisima.

Meni je drago što nas čitate. Analize govore da to sve više činite premda bi bolje bilo da nije tako, jer to bi značilo da ima više posla, ali pošto nema šta čovjeku drugo i preostaje nego surfati, jer ponekad se taman može “potrefiti” da naletite na kakav poučan i dobar članak, a ne samo kojekakva “basanja” poput ovog mog.

Autor: Danijel Ivanković
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});