fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

UZBUNA U JAJCU: Ministrica Katica Čerkez obmanjuje javnost (VIDEO)

Autor: Istinomjer.ba

JAJCE - Tvrdnja Katice Čerkez o “vraćanju u okvire zakona” uopće nije točna. U županijskom zakonu o srednjim školama jasno je propisano da se podvojene škole moraju objediniti - upravo suprotno od onoga u što nas uvjerava ministrica.

Suočena sa nezadovoljstvom Vijeća učenika/ca srednjih škola iz Jajca, koji su mirnim prosvjedima poručili kako ne žele nacionalne podjele u svojim školama, ministrica obrazovanja pokušala je opravdati stvaranje nove “dvije škole pod jednim krovom” – prakse na čije se odbacivanje BiH obvezala još 2002. godine, nakon prijema u Vijeće Europe – pozivajući se na slovo zakona.

Zakon o srednjem školstvu SBŽ, međutim, propisuje sljedeće:

“Članak 9a.
Danom stupanja na snagu ovoga zakona ujedinit će se ravnanje i uprava u svim školama koje se koriste istom školskom zgradom i u područnim školama u kojima ravnanje i uprave nisu jedinstveni s matičnom školom ili gdje se nastava izvodi u više nastavnih planova i programa.

Škole iz stavka 1. ovoga članka imat će ravnatelja i pomoćnika ravnatelja koji ne mogu biti pripadnici istog konstitutivnog naroda ili ostalih, jedan školski odbor i jedno tajništvo. Ravnanje i upravljanje školom uredit će se i ustrojiti na način koji osigurava ravnopravnost jezika, pisma, akata, školskih isprava i školskih programa.”

Dakle, dosadašnje postupanje Vlade i Skupštine SBŽ predstavlja kršenje zakona, a ne njegovo provođenje, jer se nova škola osniva u okviru već postojeće srednje škole, u istom objektu i sa istim nastavnim osobljem, a sa različitim direktorima, tajnicima i školskim odborima, što je u suprotnosti sa Članom 9a. županijskog zakona.

Katica Čerkez je slične neutemeljene izjave davala i ranije. Tako je, prije par mjeseci, ministrica imala izlaganje na TV KISS o “dvije škole pod jednim krovom” kojeg se ne bi postidjela ni njena nekadašnja prethodnica Greta Kuna, poznata po izjavi da se ne smiju “miješati kruške i jabuke”.

Čerkez je, naime, ustvrdila da podvojene škole nisu diskriminatorne jer odražavaju “čiste zajednice” na terenu:

“Trebala bi jedna emisija da vam ja prezentiram ono što sam vidjela na terenu. Imamo čiste zajednice, jedan narod gdje ima organiziranu nastavu jer su samo djeca jednog naroda; druge, imamo i druge… Ali evo i ova zadnja presuda kantonalnog suda je rekla (…) da nije diskriminacija dvije škole pod jednim krovom. Ljudi to različito tumače, ali ovakva Bosna i Hercegovina, kako je ustrojena na tim dejtonskim principima, jedini način je da na ovakav način organiziramo nastavu.” (TV KISS, 8.3.2016.)

Djeca iz srednjih škola u Jajcu su više nego jasno pokazala da ne žele priče o “čistim zajednicama” niti podjele na “kruške i jabuke”. U tome ih svakako podupire i županijski zakon, koji ministrica ili ne poznaje dovoljno, ili svjesno zagovara njegovo kršenje zarad ostvarivanja vlastite diskriminatorne politike.

Autor: Istinomjer.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});