fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Vehabije tuže državu zbog tužioca Čampare!

Autor: Dnevni avaz

SARAJEVO - Vehabije osumnjičene za navodni teroristički napad za novogodišnje praznike 2015., a protiv kojih je Tužiteljstvo BiH nedavno obustavilo istragu zbog nedostatka dokaza, tužit će državu Bosnu i Hercegovinu za nadoknadu štete!

Mjesec u pritvoru

Radi se o 11 vehabija koji su po naredbi Tužiteljstva BiH uhićeni u prosincu 2015. u akciji „Rez“, a zbog tvrdnji državnog tužitelj Dubravka Čampare da su opasni teroristi i da planiraju ubojstvo najmanje 100 osoba. Njih osam u pritvoru je provelo mjesec dana.

No, godinu kasnije, nakon obustave istrage jer ne postoji ni osnovana sumnja za to krivično djelo, oni preko advokata najavljuju podizanje tužbe protiv države zato što im je, kako tvrde, narušen ugled, a mnogi su ostali i bez posla.

Senad Dupovac, odvjetnik Semira Salkovića, kazao nam je da „nema dileme hoće li njegov klijent tužiti državu, nego koliko će tražiti odštete“.

– Tužba ide, u to nema sumnje. Nismo još obračun napravili za dane provedene u pritvoru. Čim to završimo, podnijet ćemo tužbu. To će biti vrlo brzo. Neka država nadoknadi štetu za propuste koje je napravilo Tužiteljstvo BiH, nas to ne zanima – kaže Dupovac.

On je pojasnio da je njegov klijent, osim što je obilježen kao terorista, pretrpio torturu prilikom uhićenja.
– Sat i po držali su ga svezanog na stomaku ispred kuće, a na sebi je imao samo kratku majicu i duge gaće. To je sve gledalo njegovo šestero djece – kaže Dupovac.

„Avaz“ saznaje da će tužbu podnijeti i Kemal Murić, Adis Kešan i Admir Ahmetović.

Nema dokaza

Slavko Ašćerić, odvjetnik Darka Pece, kaže da neko u Tužiteljstvu BiH mora odgovarati za štetu koja je nanesena ovim ljudima.

– Ja sam prije rata bio tužitelj, znam kako se radilo. Pa istraga je obustavljena protiv 11 osoba, ne jedne ili dvije. O čemu govorimo ovdje? Tužiteljstvo je tvrdilo da su teroristi, a sada više nisu, jer nam dokaza.

Šteta se može nadoknaditi. Ali, ko će nadoknaditi narušeni ugled tim ljudima? Etiketirani su za cijeli život – kaže Ašćerić.

Izgubio posao vodiča

Ašćerić kaže da je njegov klijent Peco zbog hapšenja i optužbi da je član terorističke grupe ostao i bez posla.

– Kada sam mu javio da je istraga obustavljena, svi su plakali. On ima malu djecu, suprugu, a izgubio je posao. Bio je turistički vodič, a sada nema ništa – kaže Ašćerić.

Autor: Dnevni avaz
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});