VIDEO: Dodik ističe kako je Republika Srpska zainteresirana za rješavanje pitanja Kosova!

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je dijalog o Kosovu i Metohiji unutarnja stvar Srbije, ali da nitko ne treba sumnjati kako je i Banjaluka zainteresirana kako će biti riješeno pitanje Kosova.

“Srbi iz Republike Srpske u svom duhovnom i mentalnom karakteru Kosovo doživljavaju isto kao što ga doživljava svaki Srbin”, rekao je Dodik za “Večernje novosti”, odgovarajući na pitanje očekuje li da se Banjaluka uključi u unutarnji dijalog o Kosovu.

On je rekao da i Srbi na Kosovu i Metohiji veoma gledaju na Republiku Srpsku i imaju osjećaj pripadništva i potpore.

“Stav Republike Srpske je poznat – ne priznajemo neovisnost Kosova, nismo dozvolili da ga prizna BiH. Naša politika je čvrsta i u tome u Republici Srpskoj postoji konsenzus. Naravno, uvijek ćemo pratiti službenu politiku Srbije”, istaknuo je.

Predsjednik RS-a rekao je da ga je, iako je dugo u politici, vrlo iznenadila bura koja se digla oko najavljene deklaracije o opstanku srpske nacije.

“Srbi u zemljama regije suočavaju se s brojnim problemima i nije ugrožen samo naš jezik i kultura”, rekao je on.

Dodik je napomenuo da je cilj deklaracije pozvati zemlje u regiji da se poštuju sva prava Srba, sukladno standardima i konvencijama EU i UN.

Odgovarajući na optužbe lidera Bošnjačke demokratske zajednice Muamera Zukorlića i bišveg gradonačelnika Srebrenice Ćamila Durakovića za “udar na teritorijalni integritet BiH”, Dodik je naveo da bi Zukorlić volio kazati da se Srbija treba odreći Kosova, ali se plaši da bi netko u tom slučaju predložio da joj se da Republika Srpska.

“Zato i otvara priču kako je, navodno, opasno da se Banjaluka uključi u unutarnji dijalog o Kosovu i prijeti nekakvim raspakiranjem regije. Ni on ni drugi bošnjački lideri ne mogu ništa raspakirati, nego samo pokušavaju podići svoj značaj”, zaključio je Dodik.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI