fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO: U sarajevskom “azilu” za lutalice masovno ubijaju pse!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - S razlogom je "azil" za sarajevske pse smješten 40 kilometara od grada, u drugom kantonu. S razlogom je izgrađen u šumama Prače, na privatnom zemljištu. Smatralo se da će takav položaj omogućiti da se sve odvija daleko od očiju javnosti. Ako nazovete policiju u Prači reći će vam da nisu nadležni za tzv. azil jer je u privatnom vlasništvu. Ako pak nazovete sarajevsku policiju, reći će vam da nisu nadležni jer se "azil" nalazi u drugom kantonu.

Ipak, u nedjelju je bilo burno u ovom privatnom “beznadležnom” ‘azilu’. Nakon teksta na bosansko-hercegovačkom portalu Žurnal u kojem su upozorili na jezive uvjete u kojima psi žive u tom mjestu, 20 automobila punih volontera koji su željeli pomoći preostalim psima, stiglo je u Praču. Toliko ljudi u jednom danu nije bilo u Prači od dana kada je otvoren.

ubijenipsi12102017

Prije pet godina onamo se slio vrh sarajevske vlade da se fotografira i presiječe vrpcu – te službeno otvore logor za pse, a sada nema pravih podataka koliko pasa je ubijeno u “azilu” Prača. Službeno su potvrđene masovne grobnice u krugu “azila”. Prema neslužbenim podacima, samo u prošloj godini više od 2000 pasa s ulica Sarajeva završilo je u Prači. Danas ih u “azilu” nema ni 300. Svakim danom sve ih je manje.

Službeno nećete čuti kako se volonteri ucjenjuju da potpišu papire da su upravo oni odveli tisuću životinja kojih više nema u Prači. Ako ne pristanu na ucjenu, prijeti im se da nikada više neće ući u “azil” i pomoći životinjama, piše Žurnal.

Službeno ćete čuti da vlasnik “azila” potražuje 3,5 milijuna maraka od Vlade Kantona Sarajevo za pse o kojima navodno brine. Službeno nećete čuti da će kantonalna vlada na čelu sa Elmedinom Konakovićem dodijeliti milijun maraka “azilu”. Ugovori i pregovori su gotovi, čeka se još samo to da sarajevska Skupština odobri primopredaju. U međuvremenu, krv i leševe sarajevskih pasa čistit će volonteri dok radnici koji su plaćeni za to ispijaju pivo. Dok rade tuđi posao, volonteri će dobivati prijetnje da će biti upucani ako nastave snimati, ispitivati i tražiti pse kojih više nema.

Razgovor s novinarkom Žurnala, u kojem prijeti da volonteri više neće moći ući u ‘azil’ poslušajte u videu:

Kordinator ‘azila’ Hamdo Alić za Žurnal kaže da je on u čitavom slučaju prava žrtva, jer nije znao šta zaista rade upravnik ‘azila’ Esnaf Mujak i njegovi radnici. Tvrdi da će ‘azil’ za maksimalno deset dana preuzeti Vlada Kantona Sarajevo; donosi portal Žurnal.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});