fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Picasa

Vijeće ministara BiH još nema mehanizam da prati realizaciju preporuka Ureda za reviziju

Autor: Patria

SARAJEVO - Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine je proveo praćenje aktivnosti institucija na nivou BiH na realizaciji preporuka revizije učinka za osam izvještaja revizije učinka, objavljenih u periodu 01. srpnja 2013. do 30. juna 2014. godine i o tome sačinio izvještaj.

Cilj praćenja je bio procijeniti da li su i u kojoj mjeri institucije BiH implementirale preporuke revizije učinka date u obrađenim izvještajima.

– Nalazi i zaključci izneseni u ovom izvještaju trebaju poslužiti kao povratna informacija o stupnju realizacije preporuka, ali i sredstvo poticanja za poduzimanje daljnjih aktivnosti na realizaciji preporuka, kako nadležnim institucijama tako i institucijama kojima su preporuke upućene – navodi se iz Ureda za reviziju.

Provedeno praćenje ukazuje da je stepen realizacije danih preporuka na niskom nivou. Za više od 47 posto danih preporuka nisu poduzete aktivnosti na realizaciji ili su iste u početnim fazama. Djelomično je realiziran 45 posto preporuka, a u potpunosti je realiziran tek 8 % preporuka.

– Veći je stepen realizacije preporuka koje su upućene pojedinačnim institucijama i koje se mogu ostvariti u kratkom roku, od onih koje su sistemske prirode, zahtijevaju učešće više institucija i duži vremenski period za realizaciju. Iako određeni izvještaji revizije učinka sadrže preporuke za sve institucije BiH, više od 30% institucija nije dostavilo podatke o poduzetim aktivnostima na njihovoj realizaciji, dok se neke institucije ne smatraju obaveznim za realizaciju istih.

Iako su utvrđena određena unapređenja postojeće prakse u Vijeću ministara BiH, Vijeće ministara još uvijek nema razvijene mehanizme ili kapacitete za aktivno praćenje i analizu realizacije preporuka, kako onih direktno upućenih Vijeću ministara tako i onih koje su upućene institucijama BiH koje su u njegovoj nadležnosti, s ciljem potpune i blagovremene implementacije preporuka – navode iz Ureda za reviziju.

Autor: Patria
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});