fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Za samo pet mjeseci Zakon o javnim nabavkama prekršen je 137 puta

Autor: Žurnal.info

SARAJEVO - Raspisivanjem tendera za nabavku armirano-betonskih stubova, teškog 1,6 milijuna KM, banjalučka „Elektrokrajina“ polovinom prošle godine prekršila je Zakon o javnim nabavkama BiH. Nakon što mu je firma „BesCo“ iz Sanskog Mosta sugerirala na nepravilnosti, javno poduzeće prigovor odbacuje. Sve je završilo pred Kancelarijom za žalbe BiH, koja poništava javnu nabavku i određuje da ovoj firmi bude isplaćeno 7.500 KM javnog novca na ime troškova.

Kako nije postojao rizik da bilo ko od odgovornih u „Elektrokrajini“ grešku plati iz svog džepa, tako je i tenderska dokumentacija bila prilično „nabacana“ i prepuna nepreciznosti. „BesCo“ se požalio na nejasnu specifikaciju robe, vrijeme isporuke, ali i količinu za koju je navedeno da će biti „određena orijentaciono“.

U odgovoru na žalbu javno poduzeće dostavlja dijelove iz tenderske dokumentacije i praktično potvrđuje neregularnosti.

„Predviđa se zaključivanje okvirnog sporazuma u trajanju od 16 mjeseci ili do isteka planiranih 1,6 milijuna KM. Roba će se isporučivati tokom trajanja sporazuma isključivo na osnovu pojedinačnih zahtjeva ‘Elektrokrajine’, odnosno narudžbenica. Maksimalno prihvatljiv rok za isporuku robe je sedam dana“, stoji, između ostalog, u odgovoru na žalbu.

Nakon toga, u lipnju  ove godine „Elektrokrajina“ ponovo raspisuje tender u vrijednosti 936.000 KM za nabavku 2.719 armirano-betonskih stubova. Ponuđač sada stubove treba da isporuči u skladišta radnih jedinica u sastavu „Elektrokrajine“. Najviše stubova, prema podacima iz tenderske dokumentacije, dobit će Banjaluka, Prijedor i Laktaši, a maksimalno prihvatljiv rok za isporuku je 30 dana od dana potpisa ugovora.

Nezvanično, ovaj posao već je namijenjen firmi „Elim“ iz Laktaša, koja je od maja 2012. godine do novembra 2015. godine s „Elektrokrajinom“, „Elektro Dobojem“ i Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica RS sklopilo 22 ugovora o nabavci stubova teška 6,8 miliona KM.

Propusti javnog sektora građane koštaju 70.000 KM

„Elektrokrajina“, zavisno poduzeće „Elektroprivrede RS“, je tek jedan od primjera korupcije u javnim nabavkama u BiH.  Tenderi u institucijama, ustanovama i javnim preduzećima, raspisani mimo Zakona, u samo prvih pet mjeseci ove godine, građane će koštati gotovo 70.000 KM.

Prema rezultatima monitoringa, koje je provelo udruženje građana „Justicia“ u partnerstvu sa članicama tima ACCOUNT: CROA, CZM Kvart, ALDI i KAM, u samo prvih pet mjeseci ove godine ponuđači su se žalili 200 puta. U čak 137 slučajeva institucije, javna preduzeća i ustanove kršili su Zakon o javnim nabavkama BiH.

U tom društvu najčešće su se spominjali upravo „Elektroprivreda RS“ i Elektroprivreda BiH“. od 19 žalbi  prema „Elektroprivredi BiH“, 18 je riješeno u korist ponuđača, a u slučaju „Elektroprivrede RS“ od 13 žalbi, svi 13 je bilo osnovano.

„Ured za razmatranje žalbi donio 137 odluka u korist ponuđača, što znači da su njihove žalbe bile osnovane, odnosno utvrđeno je kršenje Zakona. Ako imamo taj podatak, onda svjedočimo svakodnevnom neodgovornom i nesavjesnom provođenju tendera javnih institucija, ustanova, poduzeća i organa uprave. Ugovorni organi su, po osnovu čak 64 usvojene žalbe, dužni isplatiti  67.733 KM ponuđačima na ime advokatskih usluga. To je budžetski novac, novac građana BiH. Cijenu grešaka ugovornih organa, cijenu kršenja Zakona o javnim nabavkama plaćaju građani”, ocjenjuje Damir Šabanić iz UG „Justicia“.

Većina ugovornih organa, dodaje, svjesno ili nesvjesno ne raspisuje javne nabavke u skladu sa zakonom.

„Činjenica je da ugovorni organi ne rade posao kako treba, a njihov nerad je direktan udar na džepove poreznih obveznika“, zaključuje Šabanić.

 

Autor: Žurnal.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});