fbpx

NASA otvorila natječaj za novo vozilo

Autor: dnevno.ba

Astronauti na svom putu dugom 384.400 km do Mjeseca redovito kreću u vozilu, i to takvom koje jasno asocira na svemirske misije i napredne tehnologije koje ovaj posao donosi.

NASA je stoga objavila natječaj za vozilo koje će prevesti astronaute do uzletišta, i to u sklopu misije Artemis II. Pritom postoji niz uvjeta koji uvelike nadilaze epitet pouzdanosti.

“Prijedlog mora biti unikatan, predstavljati nove tehnologije i vizualno predstavljati Artemis javnosti. Vozilo mora nuditi sjedeća mjesta ta osam osoba uključujući četiri člana posade”, stoji između ostalog u opisu natječaja.

Inače, osam sjedala uz članove posade uključuje vozača, tehničara, službenog predstavnika letačke misije te agenta službe sigurnosti. Dionica na kojem vozilo operira između sjedišta i uzletišta je duga oko 14 km, piše Index.hr.

Zadnje vozilo koje je NASA nabavljala za ovakav prijevoz bio je Astrovan koji je u službu ušao 1984. godine. Vozilo se temelji na Airstream kamperu, a s njime su više nego zadovoljni pa ne isključuju ni mogućnost modernizacije postojećeg vozila. U svakom slučaju, rok za predaju ponude je 22. listopada.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI