Popularne Kennedyjeve limuzine bit će prodane na aukciji!

Autor: dnevno.ba

Bogati ljubitelji automobila i američke predsjedničke historije imat će šansu kupiti limuzine u kojima se vozio bivši američki predsjednik John F. Kennedy.

Dvije klasične Lincoln limuzine bit će prodane na aukciji u New Yorku 14. oktobra.

Posebnu pažnju privlači limuzina koja se nazivala “Limo One” dok je bila u upotrebi, a radi se o bijelom kabrioletu Lincoln Continental iz 1963. godine. U ovoj limuzini se Kennedy vozio u Hotel Texas Ballroom ujutro 22. novembra 1963. godine, gdje je održao posljednji govor.

Ovo nije automobil u kojem je američki predsjednik ubijen, nego je zaplijenjen kao dokaz nakon ubistva. Kasnije je modifikovan te vraćen u službu 1964. godine te je korišten još 13 godina prije nego je smješten u Muzej Henry Ford.

Ipak, ova limuzina je važna poveznica s američkom predsjedničkom historijom, a restaurirala ju je kompanija Baker Restoration iz Putnama u Connecticutu. Limuzina je ponovo lakirana, a osvježen je i njen motor. Unutrašnjost presvučena crvenom kožom je originalna.

Procjenjuje se da će novi vlasnik za Kennedyjevu limuzinu izdvojiti između 300.000 i 500.000 dolara.

Druga predsjednička limuzina je Lincoln Continental Mark V Executive Limousine iz 1960. godine u kojoj se Kennedy vozio prilikom privatnih putovanja u Washingtonu. Opremljena je neprobojnim vratima, telefonom i drugim dodacima. Procjenjuje se da vrijedi između 200.000 i 300.000 dolara nakon det

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI