fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

(VIDEO) Je li kriv vozač ili ga autopilot nije prepoznao? Pogledajte kako se Teslin Model 3 zabio u prevrnuti kamion

Autor: dnevno.ba

Na internetu se pojavio videozapis snimljen s nadzorne kamere u Tajvanu na kojem se vidi Teslin Model 3 koji se zabija u prevrnuti kamion na autocesti, piše američki The Drive.

Srećom, u ovoj nesreći nitko nije ozlijeđen, pa čak ni vozač Modela 3, koji se pri brzini većoj od 100 km/h zabio u kamion.

Poznato je da se veliki broj vlasnika Tesle voli osloniti na opciju autopilota te su već zabilježeni slučajevi u kojima su vozači Tesle poginuli dok je vozilom upravljao autopilot.

Iako neki mediji spominju kako na automobilu nije bio aktiviran autopilot, stranica The Drive, koja je prenijela lokalne medije, kažu da je automobilom ipak upravljao autopilot. Tko je zaista u trenutku sudara upravljao automobilom, pokazat će istraga, no video jasno pokazuje da vozač nije pratio situaciju na cesti.

Ne samo da autopilot i vozač nisu primijetili preokrenuti kamion već nisu vidjeli ni vozača kamiona koji je stajao pokraj ceste pokušavajući upozoriti ostale vozače. Prema bijelom dimu koji nje nastao kočenjem jasno je da je bilo reakcije, no zakašnjele. Vozač ili automatski sustav aktivirao je kočnicu, ali  već je bilo kasno za zaustavljanje.

Ako je ovo pogreška autopilota, iznimno je zabrinjavajuće što nije detektirao ni prevrnuti kamion, ni pješaka na cesti pored kojeg je Model 3 proletio. S obzirom na brzinu i silinu udara, jasno je koliko je vozač imao sreće što je ostao živ i neozlijeđen.

Tesla tvrdi kako nije riječ o klasičnom autopilotu kojem vozači mogu u potpunosti prepustiti kontrolu nad vozilom, već da je to asistent za upravljanje vozilom uz koji je potrebna konstantna pozornost vozača. Dok je aktivan, vozač mora držati ruke na volanu i biti spreman preuzeti kontrolu nad vozilom, što često upozoravaju i iz Muskove kompanije.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});