googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija: Unsplash

Zvuči zastrašujuće! Ova mjesta u vašem automobilu mogu imati više bakterija nego WC školjka

Autor: Dnevno.ba

Unutrašnjost vašeg automobila može biti prljavija od WC školjke upozoravaju stručnjaci. Na pojedinim mjestima može se nalaziti leglo bakterija koje se ne vide golim okom. Kroz jedan eksperiment, istraživači su otkrili da su vozačko sjedalo, ručna kočnica, unutarnje ručke na vratima i ručica mjenjača najčešći nositelji bakterija, s razinama gotovo četiri puta većim od WC školjke. Ovi rezultati potiču na razmišljanje o redovitom čišćenju automobila kako bi se smanjio rizik od bakterijskih infekcija.

Osim toga, istraživači su naglasili važnost higijene u automobilima, jer nečistoća može biti izvor raznih zdravstvenih problema. Kao dio istraživanja, uzorci su uzeti iz tri različita automobila: Audi A3 iz 2007., Mini Hatchback iz 2011. i Nissan Qashqai iz 2010, prenosi Daily Mail.

Iako nije utvrđeno jesu li vozila kupljena iz druge ruke ili su koliko često čišćena, rezultati su pokazali visoke razine bakterija na različitim površinama unutrašnjosti. Također, istraživači su naglasili da su neka područja poput upravljača bila relativno čista u usporedbi s drugim dijelovima automobila.

Foto: DARKO TOMAS/CROPIX

Važno je prati automobil

Dr. Deborah Lee, medicinska spisateljica u Dr Fox Online Pharmacy, istaknula je kako je automobil veliki izvor bakterija, a neki od njih mogu uzrokovati bolesti kod ljudi. Dodala je da infekcije mogu nastati i ponavljati se ako automobil nije redovito čišćen te da je važno osvijestiti ovaj problem kako bismo očuvali zdravlje. Istaknula je da bakterije mogu biti prisutne svugdje oko nas te da činjenica da je automobil inkubator za mikroorganizme predstavlja zabrinjavajuću pomisao.

“Bakterije su posvuda oko nas i srećom imamo dobar imunološki sustav koji nas štiti, ali činjenica da je automobil takav inkubator za mikroorganizme je zastrašujuća pomisao. Kad dobijemo infekciju, nemamo pojma odakle je došla, ali vrlo je lako mogla doći iz automobila”, ističe liječnica.

Slučajno ste ulili pogrešno gorivo u automobil, evo što prvo morate napraviti

Istraživanje je pokazalo da vozači često zanemaruju čišćenje svojih automobila, obično čisteći ih tek jednom svaka tri mjeseca. Ova činjenica potiče na promišljanje o higijenskim navikama vozača i naglašava potrebu za redovitim održavanjem čistoće unutrašnjosti automobila radi zaštite zdravlja putnika.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});