fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: RTV HB

Brkić: Hrvatska je pomagala BIH u svim fazama pristupanja Europskoj uniji

Autor: Dnevno.ba

Što za građane BiH znači dobivanje statusa pregovarača s EU, u petak su u emisiji Fokus urednika i voditelja Jurice Gudelja analizirali Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH te Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

“Ovo je uistinu jedan povijesni trenutak kada država BiH otvara pregovore odnosno kada imao jasnu političku poruku Vijeća EU da zemlja-kandidat BiH može otvoriti pregovore o punopravnom članstvu. Sve ovo započelo je daleke 2003. godine na Europskom vijeću u Solunu kada smo dobili perspektivu članstva u EU”, rekao je Brkić i podsjetio da je BiH 2016. godine predala zahtjev za članstvo u EU, a u prosincu 2022. godine dobila i status kandidata za članstvo u EU, piše RTV HB.

Članstvo u Uniji 2030. godine?

Brkić je istaknuo da se kroz ovaj proces pokazalo da BiH ima partnere i prijatelje unutar EU.

“Osobno sam svjedokom da je Republika Hrvatska u svakom trenutku pomagala Bosni i Hercegovini u svim fazama pristupanja Europskoj uniji”, rekao je Brkić.

Upitan kakvih će neposrednih koristi za stanovništvo u BiH biti od dobivanja kandidatskog statusa, Brkić je istaknuo da se u politici događaju trenuci kada treba iskoristiti pozitivne vjetrove koji, kako kaže, dolaze sa svih strana.

“To je upravo trenutak u kojem živimo kada je EU odlučila investirati financijski kapital, ali i onaj vrijednosni na kojem je EU satkana, na prostor Jugoistočne Europe”, istaknuo je Brkić te dodao da dugo vremena uopće nismo imali sugovornika na temu proširenja unutar same EU.

– Vjerujem da je RH pregovarala negdje oko šest godina. Važno je vidjeti možemo li mi, sa bitno složenijim ustavnim ustrojstvom i s potrebom inkluzije svih razina vlasti u BiH, a s obzirom na njihove ustavne nadležnosti, taj put proći za isto ili eventualno za kraće vrijeme, kazao je Brkić pojašnjavajući da bi, prema informacijama od predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, sve zemlje jugoistoka Europe trebale u EU ući 2030. godine.

josip brkić

Jedinstveno tržište

Metelko-Zgombić je istaknula da se otvaranjem pregovora s EU Bosni i Hercegovini otvorila mogućnost stvarnog napretka.

“Usporedno s time otvara se mogućnost daljnjeg gospodarskog i svakog drugog razvitka. Jako nam je drago da smo nekako uspjeli iskoristiti ovaj novi geopolitički trenutak u kojem je pitanje proširenja EU ponovno došlo u fokus”, kazale je Metelko-Zgombić te dodala da su zbog ruske agresije na Ukrajinu i zemlje koje su tradicionalno protiv proširenja EU počele shvaćati važnost širenja Unije.

Odgovarajući na pitanje hoće li ljudi u BiH vidjeti napredak u BiH, Metelko-Zgombić je kazala da se ovime stvara temelj za bolji gospodarski razvitak.

Milanović o ilegalnim migracijama: ‘Hrvatska granica je sveta, za nju se u ratu ginulo’

-Građani BiH i narodi koji tamo žive će itekako moći osjetiti da će dobiti šansu sudjelovati u gospodarskom napretku BiH dok bude provodila reforme. Mi smo tijekom naših pregovora angažirali preko 2.500 stručnjaka koji su pomogli u usklađivanju hrvatskog zakonodavstva. Tu će i uloga Europske komisije biti vrlo značajna budući da ona onda ukazuje državi kandidatu kako uskladiti zakonodavstvo da bi mogli sudjelovati u jedinstvenom tržištu te dobivati blagodati tog tržišta, kazala je Metelko-Zgombić i dodala da sada pravi trenutak da BiH ide naprijed.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});