googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Amer Kajmović/Fena

Dodik se pokunjio: SNSD je donio odluku, izlaze na izbore po Schmidtovu zakonu

Autor: Dnevno.ba

U SNSD-u je neslužbeno donesena odluka da se prijave na lokalne izbore koje je raspisao SIP, a po zakonu Christiana Schmidta, piše BN.

“Nećemo dozvoliti da se to zloupotrijebi. Šta god mi uradili, prijavili se ili, to je da bi spriječili bilo kakve špekulacije kao što je bilo na Sjeveru Kosova, kad je ni 3% ljudi izašlo”, naveo je Dodik.

Istaknuo da je prioritet Republike Srpske i dalje izborni zakon RS, za koji je najavljen veto Bošnjaka. “Mi ćemo sjesti u okviru koalicije i donijeti neke odluke”, rekao je.

“Imamo namjeru da se prijavimo na izbore i da opet pobijedimo”, zaključila je Cvijanović kratko.

‘Čekat ćemo izborni zakon Srpske’

Dodik je naglasio da je Christian Schmidt lažni visoki predstavnik i da, sve i da je stvaran, ne bi imao pravo nametati.

“To usložnjava situaciju u BiH do mjere da su veoma neizvjesni naši odnosi u budućnosti. Sada imamo najavu u Vijeću naroda delegacije Bošnjaka koji će staviti veto.

Nećemo dozvoliti da se to zloupotrijebi i što god mi uradili u tom pogledu, to će biti s namjerom da spriječimo bilo kakve špekulacije koje bi mogle da nastanu. Čekat ćemo izborni zakon Srpske”, rekao je Dodik, a piše RTRS.

Dodik je istaknuo kako je glavni cilj da se dođe do formalno besprijekorne provedene procedure i donošenja Izbornog zakona Srpske. “On sada podrazumijeva veto koji ulažu Bošnjaci, a nakon toga konsultacije između Narodne skupštine i Vijeća naroda.

Ako ne bude dogovora, nakon toga se ide na Ustavni sud. I to sve ne može da bude završeno za naredna dva mjeseca. Mi ćemo sjesti u okviru koalicije i donijet ćemo neke odluke.

Dodik: Vojsku RS-a stvorio je srpski narod, nikada ne smijemo zaboraviti njihovo herojstvo

One će za cilj imati isključivo zaštitu izbornog procesa i da se stvori pretpostavka za afirmaciju Izbornog zakona Srpske”, naveo je Dodik.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});