fbpx

DODIK: Vidimo bolesnu političku ambiciju muslimanskih političara koji hoće da naprave državu za sebe

Autor: Dnevno.ba

SNSD inzistira na primjeni Ustava i nećemo prihvatiti nijednu vrstu sankcioniranja ako do toga dođe, te odbacujemo površne zaključke koje je donio Europski parlament, rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sjednice Predsjedništva ove stranke održane danas u Banjoj Luci
– Mi to nećemo prihvatiti, nastavit ćemo inzistirati na Ustavu BiH. Smatramo da nema nijedan razlog da o tome raspravlja Europsko vijeće – rekao je Dodik, prenosi RTRS.

On je naveo da je SNSD za razgovor o svih 14 prioriteta Europske komisije, te da se neće više raditi na pitanjima koja idu selektivno.

Dodik je naveo da politika SNSD ostaje veoma čista i jasna, Republika Srpska će dati svoj doprinos onako kako je Narodna skupština rekla.

Dodik je istakao da je politička i sigurnosna situacija u Republici Srpskoj stabilna, da ne postoje elementi koji to ugrožavaju, te da je propaganda koja je vršena u funkciji destabilizacije sigurnosne situacije apsolutno promašena.

– Danas nitko više ne govori u ratu u BiH što je bila dominantna tema mnogih medija i tzv. analitičara pa čak i predstavnika pojedinih političkih stranaka. Danas je to nestalo s dnevnog reda i opet smo na pitanjima vezanim sa situacijom u BiH – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

On je naveo da situaciju u BiH treba rješavati u okviru priprema za izbore koji su vezani za Izborni zakon, ističući da je Predsjedništvo SNSD-a razumjelo zaključke HNS-a.

Dodik je istakao da predstavnici hrvatskog naroda u Bih traže da se ispoštuje ono što je važno za svaki narod, a to je da se u potpunosti uvaži konstitutivnost i pravo naroda da bira svoje predstavnike.

– Mi ne razumijemo zašto Bošnjaci ne dozvoljavaju da narodi u BiH imaju ta prava i zašto žele da biraju političke predstavnike drugih naroda. Mi ne vidimo da je taj politički koncept stabilan i da daje dugoročnu stabilnost BiH, već vidimo bolesnu političku ambiciju muslimanskih političara koji hoće da naprave državu za sebe. Mi u SNSD-u smatramo da je na snazi snažno jačanje muslimanskog nacionalizma koji je u funkciji stvaranja isključivo države za sebe – rekao je Dodik i poručio da je to neprihvatljivo.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI