fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Fena

‘OKO IMOVINE NEĆE BITI SURADNJE’ Dodik: RS želi graditi daytonsku, a ne neku imaginarnu BiH

Autor: Dnevno.ba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je će iduća godina biti finanicjski izazovna ali da su već poduzeti koraci te da će se financijska stabilnost zadržati i u narednoj godini.

Kada je riječ o imovini, Dodik je rekao da je imovina postala odjednom sporna te da imovina ne pripada Bosni i Hercegovini i da je Ustavni sud BiH donio odluku koja se neće sprovesti jer se Republika Srpska neće odreći svoje imovine, prenose “Nezavisne novine”.

“Ovo je pitanje hoće li ili neće biti Bosne i Hercegovine”, rekao je Dodik dodajući da Republika Srpska želi graditi daytonsku Bosnu i Hercegovinu, a ne neku imaginarnu BiH.

Ponovio je i da je Bosna i Hercegovina devastirana od strane međunarodne zajednice i da oko imovine neće biti suradnje ni s kim i da BiH ne pripada imovina.

“Vidimo da govore o tome da je osnova za reakciju po tome što BiH nastavlja svoj karakter države u međuanrodnom smislu. Da, to je točno ali na međunarodnom planu”, rekao je Dodik, ističući da Republika Srpska neće prihvatiti odluke Ustavnog suda ni visokog predstavnika koje zadiru u imovinu.

Govoreći o projektima u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da u ovom trenuku Srpska ima stabilan proračun te da ne kasni ni s jednom obvezom po pitanju plaća i mirovina.

Govoreći o dugu Republike Srpske, Dodik je rekao da je stopa zaduženosti najnižu u regiji te da se polako približava cifri od 13 milijardi KM što govori o stalnom rastu.

Na press konferenciji, Dodik je rekao da je industrijska proizvodnja u ovoj godini rasla 2,8 posto, a da je prosječna plaća 1.211 KM što nas dovodi u grupu zemalja koji imaju prosječnu plaću od 600 eura.

Dodik je rekao da su izravni porezi povećani za 13,8 posto dok su neizravni povećani za 15,9 posto, i da je to omogućilo da Republika Srpska ostane stabilna i planira razvoj.

“Učinit ćemo sve da deblokiramo projekat plinovoda od granice sa Srbijom do Banjaluke i dalje do Prijedora i na toj trasi planirana je izgradnja dvije elektrane na plin”, rekao je Dodik.

Govoreći o energentima, Dodik je rekao da Republika Srpska neće imati problema s električnom energijom, dok će se po pitanju nafte, dijeliti sudbina regije i cijelog svijeta.

Kada je riječ o bolnicama, Dodik je rekao da će se odmah nakon praznika potpisati ugovor za izgradnju bolnice u Trebinju vrijedne preko 100 milijuna KM, te da će se nastaviti s rekonstrukcijom Kliničkog centra i da se sa EBRD-om dogovara rekonstrukcija porodilišta.

Odgovarajući na pitanje hoće li isti princip važiti za Petra Đokića, ministra industrije, energetike i rudarstva kao i za dva ministra koja su smjenjena jer su presuđeni za krivična djela, rekao da je Đokić predsjednik Socijalističke partije koja je dio koalicije.

“Osnovna stvar koju pokušavamo uraditi jeste da se ne zadire u prijedloge koje daju druge političke stranke. Oni vode svoje autonomne politike”, rekao je Dodik.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});