fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Fena

Uskoro hvale vrijedna mjera Vlade HNŽ-a, a tiče se stambenog pitanja mladih: Evo o čemu je riječ

Autor: Dnevno.ba

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji bi se u skorije vrijeme mogla realizirati nova hvale vrijedna demografska mjera. Riječ je u subvencioniranju poreza na prvu nekretninu.

U nastojanju da podrže mlade i potaknu njihovu stambenu sigurnost, Vlada HNŽ-a najavila je planove za subvencioniranje poreza na prvu nekretninu za mlade. Trenutno se radi na prijedlogu gdje bi 7 i pol tisuća maraka bio maksimalan iznos refundacije poreza, a refundirat će se i  plaćena renta za izgradnju prve nekretnine, doznaje RTV HB

Foto: Fena

Primjena već u sljedećem mjesecu 

-Sukladno programu mjera koje smo donijeli na svom samom početku, Vlada je već u ovoj fiskalnoj godini – odnosno u proračunu za ovu 2024. godinu osigurala sredstva u iznosu od 750.000 KM za subvencioniranje poreza na prvu nekretninu mladima. Budući da je bilo više inicijativa da se mladi oslobode plaćanja tog poreza, a da je on prihod općina odnosno lokalnih razina, mi smo se odlučili ne oduzeti njima taj prihod nego ići na refundaciju plaćenog poreza kazala je za RTV HB predsjednica Vlade HNŽ Marija Buhač.

Buhač dodaje da upravo ovih dana vlada kojoj je na čelu sprema odluku o kriterijima na temelju kojih će se spomenuta refundacija raditi, a primjenu ove odluke očekuje već u sljedećem mjesecu.

Reakcije građana na ovu najavu su pozitivne, ističući kako će ova mjera značajno olakšati mladima financijski teret prvokupa nekretnine.

“Doprinos demografiji”

Županija Posavska koja već godinama provodi sličan program subvencioniranja porezna na prvu nekretninu, bilježi značajan porast broja mladih koji se odlučuju na kupnju nekretnine.

Đuro Topić, predsjednik Vlade Županije Posavske, ranije je u izjavi za RTV HB kazao da se nada da će se nastaviti trend povećanja broja obitelji koje apliciraju na javni poziv koji će, kako je pojasnio, biti raspisan u drugoj polovici godine.

“Nadam se da ćemo dobiti još jedan značajan doprinos demografiji”, rekao je Topić dodajući da je rješavanje stambenog pitanja veliki problem za većinu mladih obitelji.

Uz odgovarajuću provedbu, ova mjera može postati ključni instrument u ostvarivanju dugoročne demografske stabilnosti.

Čović: Bojim se da ćemo teško promijeniti i zarez u Ustavu BiH

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});