fbpx
FOTO FENA

VIDEO Konaković očekuje da će uskoro biti riješeno pitanje kretanja s osobnim iskaznicama

Autor: Fena

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković potvrdio je danas da je Vijeće ministara usvojilo informaciju o priznavanju diploma i poslovnih kvalifikacija u okviru Berlinskog procesa.

– To je vrlo važan proces za široko regionalno tržište koje je potrebno zemljama zapadnog Balkana i sada će usvojena Informacija biti poslana Predsjedništvu BiH – dodao je.

Izrazio je nadu da će uskoro biti riješeno i pitanje kretanja s osobnim iskaznicama, naglašavajući da se još uvijek čeka politička suglasnost te da će time biti omogućena mobilnost ljudi, usluga i roba.

– Ova tema se analizira i s političke strane, vjerojatno kolege iz Republike Srpske čekaju još uvijek odluku Srbije u kojoj odluke o tome trebaju biti ratificirane u njihovom parlamentu, dok je to Crna Gora nedavno završila – kazao je.

Nakon što su politički lideri u Bosni i Hercegovini potpisali zajedničku izjavu o državnoj imovini, Konaković je istakao da očekuje veći angažman međunarodne zajednice u tom smislu.

Naveo je da se o pitanju državne imovine može razgovarati samo u Parlamentarnoj skupštini BiH i to o modelima upravljanja tom imovinom dok njen titular ne može biti upitan.

Pohvalio je inicijativu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića koja je potpisana i koja za njega predstavlja važno podsjećanje na zajednički stav i jedinstveno pro-bosanskog bloka.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI