googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Paun Paunović/Cropix

VIDEO Picula: EU od novih vlasti u BiH očekuje rješavanje problema. SAD i Europska unija trebaju zajednički djelovati

Autor: Dnevno.ba

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula osvrnuo se na novu formiranu vlast u BiH. Smatra kako je BiH dobila otvoreni poziv kroz status kandidata za članstvo u Europskoj uniji i sad je na njenim vlastima da tu priliku iskoriste. U razgovoru za RTV Herceg Bosne kazao je i da Visoki predstavnik Schmidt unutar Europske unije ima podršku od onih koji razumiju realnu sliku.

S obzirom kako je Bosna i Hercegovina dosta brzo za svoje standarde dobila novu vlast, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula očekuje kako će ista u što bržem razdoblju ozbiljno pristupiti rješavanju nagomilanih problema.

Kako su ranija iskustva bila loša, navodi kako unutar institucija Europske unije ipak vlada umjereni optimizam oko budućeg djelovanja nove vlasti u BiH.

Kao član odbora za vanjsku politiku europskog parlamenta i koordinator socijaldemokrata za vanjske poslove, Picula je ovih dana imao poseban sastanak s Visokim predstavnikom u BiH, Christianom Schmidtom u Bruxellesu. Ističe kako je Schmidt političar koji je čvrsto nogama na zemlji i da je pogodio sa sadržajem i tajmingom intervencije u izbornoj noći.

Naveo je kako Schmidt unutar Unije ima podršku od onih koji poznaju realnu političku sliku u BiH, a određene negativne kritike prema njemu najviše dolaze od onih koji stanje u našoj zemlji ocijenju poprilično jednostrano. Međutim, određeni Schmidtovi potezi i oni od nove vlasti negiraju te jednostrane poglede prema BiH.

Picula se slaže kako je američki utjecaj u BiH još uvijek jači od onog europskog, no, smatra i kako je BiH kao nestabilna zemlja plodno tlo za utjecaje i drugih zemalja. A SAD i Europska unija trebaju zajednički djelovati kako bi naša zemlja bila okrenuta ka Zapadu.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});