fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Unsplash

Na današnji dan: Barbie je postala zvijezda

Autor: Dnevno.ba

Stara je šezdeset i pet, a izgleda poput tinejdžerice. Premda u životu nije pomaknula prstom, uspjela je postati policajka, liječnica, veterinarka, gimnastičarka, pilotkinja i vozačica NASCAR-a.

Predstavlja ideal djevojčicama, iako bi, da je stvarna, mogla nastupati kao cirkuska nakaza. Govorimo, dakako, o Barbie, najpopularnijoj lutki na svijetu. Za stvaranje 29.21 cm dugačkog komada plastike koji će zaludjeti svijet zaslužna je Ruth Handler. Promatrajući kćer Barbaru u igri, suvlasnica “Mattela”, tvrtke za izradu plastičnih proizvoda, primijetila je da djevojčica lutkama često daje uloge odraslih. Kako je većina lutaka koje su se proizvodile pedesetih izgledala poput malih beba, Ruth je suprugu Elliotu predložila da na tržište lansiraju igračku koja bi imala obline odrasle žene. Ovaj nije bio oduševljen idejom, smatrajući je ekonomski neisplativom. Ruth je, međutim, bila uporna.

Na proputovanju Europom, naišla je na njemačku lutku Bild Lilli, koja je bila slična njenoj zamisli. Uzbuđena, smjesta je kupila tri komada. Vrativši se u SAD, lutku je preradila uz pomoć inženjera Jacka Ryana te joj nadjenula kćerino ime Barbara, skraćeno Barbie (puno ime glasi Barbara Millicent Roberts).

woman in white dress figurine
Foto: Unsplash

Odmah je postala zvijezda

Plastičnu božicu, odjevenu u kupaći kostim zebrastog uzorka, svijet je upoznao na današnji dan: 9. ožujka 1959. godine, predstavljena je na Međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku. Barbie je smjesta postala zvijezda: oko 350.000 lutaka prodano je tijekom prve godine proizvodnje, a na tržište su uskoro lansirane Barbiene kuće, automobili, modni dodaci i kućni ljubimci. Kako bi se pokazalo da žene mogu preuzeti različite uloge u životu, lutka je prodavana sa širokim rasponom naslova i titula (“Miss Barbie Astronaut”, “Doctor Barbie”), a nakon optužbi za rasizam, “Mattel” je proizveo niz tamnoputih prijatelja sveameričke plavuše, uključujući latino Teresu i crnkinju Christie. U političkoj korektnosti otišli su korak dalje: stvorili su Barbie u invalidskim kolicima!

Free Barbie Doll photo and picture
Pixabay

Vrlo brzo prometnula se u svojevrsnu kulturnu ikonu. Stranice i stranice su ispisane o njenom “prekidu” od lutka Kena; zaživjele su brojne parodije Gospođice savršene (poput debele barbike i zombi barbike); slikao ju je Andy Warhol, a feministkinje su graktale da truje umove djevojčica propagirajući nerealni ideal mršavosti. Za pravo im je dala skupina finskih znanstvenika koji su, u nedostatku pametnijeg posla, analizirali kako bi Barbie izgledala kad bi bila stvarna. Rezultat ekspertize? Lutka koja decenijima utjelovljuje zapadnjački pojam ženske ljepote zapravo je – čudovište. Imala bi, naime, dugački tanki vrat koji ne bi mogao podnijeti težinu njene glavurde te struk obujma 48 cm koji bi ostavio mjesta samo za pola jetre i malo crijeva. Tanki zglobovi onemogućili bi joj da podigne stvari teže od teniske loptice a, ako bi se htjela kretati, morala bi to učiniti na sve četiri: majušna stopala ne bi je mogla držati uspravnom!

Na današnji dan: Prerani odlazak mladog vratara (23) Krešimira Kete Bandića

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});