fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Hina

Na današnji dan: Srbi napali policijsku postaju Pakrac: ‘Bili smo spremni braniti svoje pod cijenu vlastitih života’

Autor: Dnevno.ba/Hina

U Pakracu je obilježena 33. obljetnica napada na policijsku postaju Pakrac i početka Domovinskog rata, a na svečanosti je, uz obitelji poginulih i nestalih te sudionike akcije i brojne hrvatske branitelje, kao izaslanik Vlade bio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“Napad na institucije RH danas se naziva terorizam. Odgovor je bio onakav kakav je trebao biti“, rekao je Medved, prisjećajući se početka oružane velikosrpske agresije na Hrvatsku i Domovinskog rata. “Bili smo spremni braniti svoje pod cijenu vlastitih života. To smo pokazali već ovdje u Pakracu, gdje su pobunjenici pokazali svoje osvajačke pretenzije, koje su nastavili provoditi nesmiljenom žestinom.

Ali u svojoj okupatorskoj namjeri, unatoč svoj silini agresije, u konačnici ipak nisu uspjeli“, poručio je Medved. Naglasio je kako je važno ponavljati istinu o tim danima zbog čega su se i danas okupili u Pakracu. “Ne slavimo rat, izražavamo zahvalnost braniteljima. Hvala za sve što smo činili u tim najtežim danima“, rekao je Medved na svečanoj akademiji u Domu hrvatskih branitelja “Dr. Franjo Tuđman”.

Medved je poručio da se neće umoriti u traženju istine i pronalasku nestalih, prisjetivši se dr. Ivana Šretera čiju sudbina još nije poznata. Najavio je osnivanje Braniteljskog centra u Pakracu, preciziravši da će do iduće obljetnice biti vidljivi njegovi obrisi. Misa za sve poginule i umrle hrvatske branitelje na kojoj su se okupili građani iz čitave Hrvatske održana je župnoj crkvi Uznesenja bl. Djevice Marije, a potom je uslijedio svečani mimohod ulicama Pakraca.

Svečani mimohod u Pakracu

Počast braniteljima odana je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja na središnjem trgu u blizini policijske postaje u Pakracu, na mjestu gdje je 1. ožujka 1991. oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima počeo Domovinski rat u Hrvatskoj.

Pričuvni policajci srpske nacionalnosti na prijevaru su razoružali 16 hrvatskih policajaca, zauzevši policijsku postaju na koju su postavili zastavu Srbije. Uslijedio je hrvatski odgovor, specijalne policijske postrojbe su 2. ožujka u ranim jutarnjim satima zauzele postaju i vratile je u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Na obilježavanju su bili i izaslanik predsjednika Sabora zastupnik Ante Deur, ravnatelj policije Nikola Milina, ujedno izaslanik ministra unutarnjih poslova, izaslanik ministra obrane Ivan Jušić te saborski zastupnici, među kojima i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević. “Pakračani se ponose činjenicom da se ovdje počela pisati povijest, ali s tugom se sjećaju svega što se dogodilo” poručila je gradonačelnica.

Von der Leyen, Rutte i Plenković sa Schmidtom: ‘Važno je postići dogovor o izbornoj reformi’

Autor: Dnevno.ba/Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});