googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kako je Sijam preimenovan u Tajland? – 1939.

Autor: dnevno

Vojni diktator feldmaršal Plaek, koji je naredio preimenovanje svoje države iz Sijama u Tajland navodno se divio talijanskom fašističkom vođi Benitu Mussoliniju.

Država Sijam preimenovana je u Tajland odlukom tadašnjeg diktatora Plaeka Phibunsongkhrama, 24. lipnja 1939. godine. Taj vojni diktator koji je imao i čin feldmaršala i poziciju premijera vladao je na pomalo fašistički način, što u to doba nije bio rijedak slučaj. Naime, iste 1939. godine dobar dio europskih zemalja imao je autokratske režime, ponegdje s fašističkim elementima. Feldmaršal Plaek osobno se navodno divio talijanskom fašističkom vođi Benitu Mussoliniju.

Feldmaršal Plaek (poznat i kao Phibun ili Phibul) želio je u zemlju uvesti jači nacionalizam, ali i napredne reforme. Zalagao se za nacionalističke običaje – salutiranje zastavi na javnim mjestima i upotrebu jedinstvenog jezika umjesto regionalnih dijalekata. U pogledu modernizacije promicao je nošenje zapadne odjeće (ranije su žene često hodale golih grudi) te jedenje vilicom i nožem.

Promjena imena zemlje iz Sijama u Tajland također je bila nacionalistički uvjetovana. Naime, feldmaršal Plaek želio je ime Thai koje će istodobno predstavljati naciju, državljane i državu. Na engleskom jeziku stanovnike se od tada imalo zvati Thai, a državu Thailand (od čega dolazi naše Tajland). Sva imena poduzeća i institucija koja su od ranije sadržavala pojam Sijam morala su ga promijeniti (npr. naziv kompanije Siam Cement promijenjen je u Thai Cement).

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});