googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Jedan od čudnijih oglasa za posao

Autor: Marko Čuljak

GRUDE - Uskoro bi u Grudama, prema pisanju jednog lokalnog portala, sa radom trebala početi benzinska crpka, jedna iz lanca koji do sada ne posluje u općini Grude i čije ime nećemo spominjati zbog reklamiranja, koja širi svoje poslovanje u Hercegovini nakon što su otvorene podružnice u Veljacima i Doljanima.

Osim što se u tekstu spominju ponuda i velika kvaliteta ponude kao i povoljne cijene i to najbolje na tržištu, što predstavlja reklamiranje pa se vjerojatno radi o plaćenom oglasu, najveću pozornost privlači sami naslov teksta a u njemu piše da će ova filijala benzinske crpke u Grudama otvoriti 11 radnih mjesta.

Precizirano, što je navedeno u tekstu, otvoreno je osam radnih mjesta za rad na benzinskoj crpki, dva radna mjesta za rad u caffe baru te jedno radno mjesto za čistačicu i navedena je mail adresa na koju zainteresirani mogu slati prijave.

Ono što najviše upada u oči i predstavlja svojevrsni apsurd jest napomena da u obzir dolaze prijavljeni od 18 do 30 godina starosti (???).

Ponajprije, prijave se vrše online preko mail adrese. Što bi trebalo značiti da je poželjno u prilogu poslati fotografiju osobne iskaznice s jasno vidljivim datumom rođenja. Ili će kandidati u drugom krugu, na intervjuu, morati pokazati dotičnu. I to je sve. Očito obrazovni smjer nije važan jer sa 19 godina i ne možeš imati već srednju stručnu spremu. Osim ako si Sheldon Cooper, tada možeš biti i dr. sc.

Šalu na stranu, oglas predstavlja presedan. U redu je donja granica od 18 godina, naravno da je u redu. Ali, što znači ovo sa gornjom granicom od 30 godina? Je li to znači da svi stariji od 30 nisu sposobni za rad na benzinskoj crpki, prodavati cigarete i čips ili napraviti kraću s toplim?

Možda, ali samo možda, čudnije od ovoga je samo to što u kladionicama rade isključivo djelatnice. Udana ili ne, crna ili plava, nebitno. Samo neka je žensko. Od 18 do 30… ccccc.

No, uz navedeni oglas koji je sam po sebi kontroverzan, primjetno je još nešto. Naime, lokalni portal na kojem je tekst objavljen, isti je prenio i na vlastitom profilu društvene mreže. U 14 sati koliko je bio ‘post’ aktivan, prikupio je (točno) 112 ‘lajkova’. Ono što se nameće samo po sebi je da su u većini slučajeva čitatelji pročitali tek naslov. Nepojmljivo je da se podržava ovakav način zapošljavanja. Svaka čast svakom zapošljavanju, ali se ovdje radi o klasičnoj diskriminaciji.

Na kraju, upravo zbog ove posljednje riječi u zadnjem pasusu, potpisnik ovih redaka će se prijaviti za posao iako su 32 na plećima. Da vidimo kako je to kada te, bez probnoga rada i provjere sposobnosti, u startu kao tridesetdvogodišnjaka odbiju zbog – starosti.

Autor: Marko Čuljak
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});