googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO: Sve spremno za univerzitet “Ljepotica i zvijer”

Autor: ATV

BRČKO - “Ljepotica i zvijer”, nije naslov moderne bajke, već ime novog privatnog univerziteta u distriktu. Odlučio se na to Brčak Enes Mahmutović. Zahtjev za osnivanje univerziteta već je podnio nadležnima, i sada čeka odgovor.

“Odlučio sam se na ovaj korak zato što ne mogu dobiti posao u gradu Brčkom. Imam malo para. Pa sam vidio da je to unosan posao, taj privatni fakultet. Vidio sam da je jako unosan posao. Diploma se plati tri, četiri marke, štampanje i to, a proda se za 10 tisuća maraka. Biće diploma, ako ne bude dovoljno znanja” – kaže Enes Mahmutović.

Univerzitet će imati tri fakulteta – za Turizam i ugostiteljstvo, Prava i ekonomiju Europske unije i fakultet za Ljudska prava penzionera i starijih osoba. Profesori će, kaže Enes, da dolaze s univerziteta iz Travnika i iz Srbije. Nastava će se održavati u podnožju Majevice, te u elitnim brčanskim restoranima i na Trgu mladih. A školarina za sve studente neće biti ista.

“Diploma za srednju školu ne treba na uvid. Treba da ima 18 godina, godine nisu važne, mogu ići u 60-oj na fakultet. Školarina će biti za zaposlene na budžetu 10 tisuća maraka, a za nezaposlene 100 maraka. (Što takva razlika?) Pa, razlika jer ćemo od ovih što plaćaju fakultet, prebacivati na ove što ne plaćaju. Da im malo pomognu ovi sa budžeta, što su zaposleni” – istakao je Mahmutović.

O novom univerzitetu danima pričaju i Brčaci. Enesovu ideju, uglavnom, podržavaju.

Enes kaže da će ga ovaj posao koštati tri milijuna maraka. Računa na pomoć prijatelja, ali i na vladin poticaj od milijun maraka. Jedno od pet novih akademskih zvanja bit će i diplomirani Brčak – kafanski ugostitelj.

https://www.youtube.com/watch?v=z1WPpf9SNnE

Autor: ATV
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});