googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

GLAZBENI KOMENTAR: Woodstok nad Mostarom

Autor: Hrvatin Tomašević

MOSTAR - Nemojte da Vam ovo bude teško za razumijeti i prihvatiti...no, kako im, organizatorima: rock- Mostar Summer Festivala, nisam odavao utisak rockera...a sve zbog mog hipermodnog izričaja, a i zahvaljujući zgodnoj i ljupkoj gđi Ani Ćavar...koja...ne mogu da se otmem...utisku...bolje izgleda od Jerry Hool iz najboljih dana...očarala bi i Jaggera, moja hipsterska neupadljivost...ostala je bez žutih propusnica...što mi je omogućilo dodatno uzbuđenje...morao sam se uvaliti...što i nije bilo tako teško, jer sokolovi sokoli ... ostavili su tolike rupe u ogradi...oko Soko-Vazduhoplovne Industrije Mostar, da je moje rockenrollom napunjeno i hedonizmom načeto telo...ko od šale se...probilo kroz žicu!

Što nam se, mislim meni…i 6tisuća mladih ljudi ispred stage-a, dogodi u mozgu, kad gitarski rifovi postanu glazba, a rock&roll postane emocija, koja nas nezadrživo odvede pod stage, i kako to izvođačima popularne glazbe-rocka, uspjeva da utiču na generacije i generacije poklonika njihove glazbe?

Gospođe i Gospodo, ovo je moja priča o značaju utjecaja i doprinosu rockenrolla pozitivnom ispoljavanju emocija u zajednici koja odbija da bude: urbana, uljudbena i kulturna! Ali isto tako i moja zahvala za petero-cool rockera, koji su uspjeli organizirati tako veliki glazbeni događaj!

Drage moje ljupke i opasne rockerice i furiozo rockeri, poznato Vam je da svaki veliki rock-hit počinje ubitačnim rifom! Stoga i moja priča o najznačajnijem i jedinom događaju urbane kulture: rock -Mostar S.F-u počinje najavom- VELIČANSTVENIH PET: Ana Čavar, Antoni Tony Krtalić, Niki Radić, Milenko Margeta i Diogen Kubat (predstavnik Antonio-Tradea i generalnog pokrovitelja proizvođača svjetski poznatog pivskog brenda Estrella Damm)! Njihovo djelo postalo je jedan veliki rock-evergreen, uz zagrbački In-musik i novosadski Exit, mostarski Summer Festival rocka, postao je dio orkestriranog intermezza urbane, rock-pop-elektro glazbene kulture!

Donijeli su pozitivni nemir i uzbuđenje, zaogrnuli ustajalu turbo-folk atmosferu rock&rollom! Da se tog 24. i 25. srpnja nije prašio rock ne bih ni znao da živimo u modernom dobu, koje ne uključuje samo rock glazbu, nego i način i stav prema životu! Nepristojnim mi se činilo, tih dana biti negdje drugdje, makar me, neki smatrali uobraženim, zbog toga. No, rifovi-tonovi-zvuci-glasovi prvih pjesama sa stagea, odmah su uspostavili prisan odnos s publikom, to Vam je ona situacija…kad ne možete rock izbaciti iz glave…

Tih 6tisuća zločestih djevojaka i cool frajera, bili su ovodobni buntovnici, neobuzdani i nepredvidljivi ali kulturni mladi ljudi, koji su plesali u ritmu rocka…s porukom koja je sa stagea odzvanjala Hercegovinom i šire: budimo slobodni…radimo što volimo…budi volja naša…stanimo uz rock…u marš za urbanu kulturu! Kad ste u prilici da vidite a i da budete uz tako veliki broj mladih ljudi, koji su orijentirani na rock, možete biti iznenađeni trenutnim brojem, ali i otvoriti će Vam se novi pogled, na još veći broj – nadolazeći naraštaj mladih ljudi, koji Vam moraju biti inspiracija za neki drugi koncept razvoja društva od trenutnog!?

Glazba je prirodno-civilizacijska pojava, koju zamjećujemo našim osjetilima i kojoj se upravo iz bioloških razloga mora posvetiti najveća pažnja! Stoga, i ne postoji niti jedna kultura koja se glazbom ne koristi! Najstariji instrument star je 40tisuća godina! Jedna od teorija postanka ljudske civilizacije kaže: neki su se narodi koristili glazbom da otjeraju napadače! Znamo, mi rockeri…kad i kako i zašto je nastao rock&roll!

Činjenica jest, da su generacije od rođenja izložene određenoj glazbi! Činjenica jest, kako glazba utječe na razvoj i odgoj mladih ljudi, koji opet, određujući se za određeni glazbeni izraz-pokret, svjesno prihvaćaju kulturološke obrasce ponašanja istog! Upravo ta činjenica nam govori o snazi rockenrolla, kao prvoj nastaloj društvenoj mreži-platformi i snazi njene poruke, odaslane puno prije: emtivizacije-facebooka-twittera…interneta općenito!

Rock&Roll diše! Ali, doslovno! Ne, samo da nije živ, nego u potpuno zamrlom gradu kakav je MostSraonica, ima svoj festival! Da se naježiš! A kad se naježiš od ubitačnog rocka, dokazano je: tad tvoj mozak ispušta hormon-DOPAMIN, koji nas nagrađuje: erektivnim zadovoljstvom-ushićenjem-pozitivnim stavom-dobrim raspoloženjem! Provjereno od strane groupies! Molim Vas, vjerujte mi, ne možete ni zamisliti strahote budućnosti, koje bi nas zadesile bez Rock&Rolla!

Rock&Roll je umjetnost svog vremena, i od iznimne je važnosti da se dogodi u pravo vrijeme! Zato se i kaže: R&R ima moć da predvidi budućnost! Poruka koja je odaslana mostarskim poklonicima rocka, i prihvaćena od strane naših mozgova, predvidjela je i idući Mostar Summer Festival rocka! Posebice bih naglasio, a kako je to, u svom nadahnutom nastupu najavio i sam gosp.Diogen Kubat: budućnost M.S.Fa je u koprodukciji s jednim od svjetski značajnim rock&roll festivala, koji se održava u Barceloni!

I Want All…And Want It Next Year…vrisnuh uglas skupa sa 6tisuća rockera, potaknuti Njegovim Veličanstvom Rock&Rollom, ispunjeni emocionalnim zadovoljstvom i sa zadnjim gitarskim rifom se potvrdilo: kako će svako sljedeće izdanje rock-enciklopedije, biti dopunjeno stranicama, na kojima će se pisati o Mostar Summer Festivalu rocka!

Važno: Iz mene ste izmuzli najdramatičnije trenutke rock&rolla koji su se dogodili ovih dana, dakako, ne samo pod stege-om Akija, Husa i Bareta, imao sam privilegiju stajati uz stage Bossa i njegovog E-Street Band, Two Cellos i Zucchera! No, imam poruku za dečke s Uskog: r&r je skupa zabava i namijenjena je za urbana i bogata društva! Stoga, moj zaključak je: kako je publika mostarskog r&r eventa, imala više nego primjerenu cijenu ulaznice, te kako su, organizatori skupa s pokroviteljima-sponzorima-donatorima bili društveno odgovorni i osjetljivi na trenutnu socijalnu sliku MostSraonice, što je još jedan razlog da slavimo VELIČANSTVENIH PET! I sad, samo da znate kako Vas razumijem, ako i ne volite r&r, to ne mjenja činjenicu da je dobra stvar što imamo Mostar Summer Festival rocka!.

Ne mojte se začuditi, ako me vidite da plačem, dok slušam r&r, ti tonovi, ti stihovi utječu na stvaranje različitih emocija…Vaš hipster rocker Hrvatin Tomašević!

Autor: Hrvatin Tomašević
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});