googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KANTON SARAJEVO: Promocija albuma ‘Sevdah i klasika’ pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić i sopranistice Dženane Huseinagić

Autor: dnevno.ba

Pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić i sopranistica Dženana Huseinagić će 26. svibnja u Bosanskom kulturnom centru Kantona Sarajevo održati promociju njihovog prvog albuma pod nazivom "Sevdah i klasika" u izdanju Hayat produkcije, a partner ovog projekta je Bošnjačka kulturna zajednica „Preporod“.

Promotori će biti profesor Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod, Dževad Šabanagic i  Nedžad Salković. Moderator promocije je glumac Irfan Kasumovic te ove dvije umjetnice smatraju da je sevdalinka nematerijalno kulturno dobro zemlje, a najbolje je zaštićena u  srcima, te se kao takva mora prenositi s generacije na generaciju, a mladi umjetnici joj moraju udahnuti novi život.

Sevdalinka kakvu izvode je zadržala svoju autentičnost, koja se prije svega ogleda u osnovnoj melodijskoj liniji i tekstu, ali instrumentalni ukrasi u aranžmanu Dženane Šehanović Sarajlić i belkanto stil pjevanja Dženane Huseinagić su joj podarili i elemente klasične muzike za koju su se umjetnice i školovale.

“Drago nam je da možemo da doprinesemo očuvanju sevdalinke. Osim Hayat produkcije koja je zaslužna što će ovaj album ugledati svjetlo dana, podršku nam je pružila i Bosnjačka kulturna zajednica “Preporod”. Ponosna sam što smo u doba pandemije, u periodu kada je sve stalo, uspjele snimiti album, koji ćemo 26. svibnja “isporučiti” našoj publici”, rekla Dženana Šehanović Sarajlić.

“Smatram da nisam mogla imati bolju saputnicu na ovom putu sljubljivanja sevdaha i klasike , te da će album sigurno pronaći put do srca naših slušaoca. Također smatram da je ovo velika stvar u promociji sevdaha osobito što spoj klasike i sevdaha nije tako čest”, istaknula je Dženana Huseinagić.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});