googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MATEJ VODANOVIĆ: U Njemačkoj sam ostvario svoj san

Autor: Zoran Paškov / Croatia-press.de

HAINBURG - On je danas odličan trener Fitness Concept u njemačkom gradiću Hainburg, nedaleko od Hanau i ne ubija ga nikakva velika gastarbajterska nostalgija. A prije dvije,tri godine bio je glavni junak jedne naše mladenačke priče pune zanosa. Tek je iz rodne Kutine bio stigao u Njemačku sa 24 godine starosti sa novim valom hrvatskih gastarbajtera ,te se skrasio u Heusenstammu, pokraj Frankfurta.

Nije mu bilo lako snaći se, sve je za njega bilo nekako novo, okolina, jezik, društvo, posao. Ali eto za tri godine, priča nam Matej Vodanović, sve je postigao u životu, ono o čemu je do tada samo u Hrvatskoj sanjao. Pitamo ga, kako mu je to uspijelo poći za rukom? Uspjeti u svakom pogledu,u poslu, u ljubavi, useliti u lijepi stan i kupiti novi automobil u posve novoj sredini, zemlji Njemačkoj?

– I sam sam iznenađen. Nisam vjerovao da je to moguće,ali eto uspio sam se u Njemačkoj za kratko vrijeme odlično snaći i naći dobar posao u struci kao fitness trener, što sam bio izučio u Hrvatskoj. U međuvremenu sam se oženio, dobio stan i njemačku licencu u struci,, kupio lijepi auto, sve što jedan mladi čovjek treba imati za sretan život. Tako da sam danas zadovoljan čovjek, kaže Matej, ali koji nije baš zadovoljan što je morao napustiti svoju zemlju Hrvatsku i otići sa iseljeničkim valom “trbuhom za kruhom” u zemlju snova.

– Nažalost imamo lijepu zemlju ali to ništa ne vrijedi kada je politički vrh upropaštava. Mladi tu nemaju nikakve šanse da se dokažu i poslovnu uspiju.Sada mi ništa nije žao i opet bi to ponovio, jednostavno skupio stvari i otišao. Lijepu našu su nam upropastili naši neodgovorni političari. Jednostavno ne daju šansu mladim i spodobnim ljudima da se dokažu; da uspiju, nego vječno sjede u svojim foteljama. Zato i mladi koji završe fakultete moraju raditi kao konobari, portiri, čistaći a najviše ih je i bez ikakva posla, dok političari svoju djecu i djecu prijatelja namještaju preko veze svugdje gdje stignu na sva bolja radna mjesta.

vodanovicmatej15032017

I onda se još hravatska politika čudi što mladi u tolikom broju odlaze. I to je vrsta političkog licemjerstva, jer sami su krivi za takvu situaciju, što koče razvoj hrvatskog društva.

U međuvremenu ste se i oženili?

-Baš tako sreća me i tu htijela. Našao sam djevojku koju obožavam i sa kojom sam sklopio sretan brak. Njemačka mi se zaista posrećila u svakom pogledu. Dobio sam šansu koju sam iskoristio na svim poljima. Vjerujete mi ne pretjerujem i ne hvalim se.Osjećam se odlično, kao na konju,znate kako je kad vam sve krene od ruke. A prijašnjih godina u Hrvatskoj sam radio sve i svašta samo da bih mogao preživjeti, pa i na moru ljeti, ali sve je to bilo loše plaćeno i nedovoljno za preživjeti, prisjeća se Matej.

M Vodanovic na vjencanju

Znači li to da ste u budućnosti izgubljeni za Hrvatsku?

– Ne doživljavam to kao izgubljen, jer granice Europske unije su otvorene za sve koji žele raditi i nešto postići u životu, pošteno zaraditi i biti plaćeni kao ljudi. Takva sam osoba kada nešto želim onda sve poduzimam da to ostvarim. I u tome uspijevam. U Hrvatsku se ne namjeravam vraćati, jer mi je sada cijeli život u Njemačkoj, gdje živim sa punim plućima i ništa mi ne fali, nema emotivnih rupa i nekakve bezrazložne čežnje.

Hrvatski političari nemaju pravo od nas zahtjevati da ne odlazimo vani kada sami rade sve da mladi moraju odlaziti.

Istina, nostalgija je ipak malo pristuna zbog mame koja mi je ostala dolje živjeti u Kutini, ali neprestano se čujemo i svaki odmor koristim da je posjetim, ipak će pomalo nostalgično Matej, kojemu se Njemačka posrećila u svakom pogledu. A veseli ga i da mu je supruga naših korijena, koja obožava Hrvatsku.

E, pa neka našem Mateju i dalje bude tako, jer sa svojim je radom i voljom kao jedan mladi čovjek to zaista i zaslužio. Da tako brzo u Njemačkoj ostvari sve ono o čemu je nekada samo u Hrvatskoj sanjao.

Sretno Matej, poručuju i prijatelji koji ga dobro znaju!

Autor: Zoran Paškov / Croatia-press.de
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});